Muškarci se boje gole žene

ŠESTORICA od desetorice muškaraca boje se da neće ispuniti očekivanja nove partnerice, da će ih uspoređivati s prijašnjim partnerima, da će pretrpjeti "poraz" ili da ih nova partnerica neće smatrati "darovitim", pokazuje istraživanje koje je proveo mjesečnik Class o stajalištima muškaraca koji se upuštaju u drugu vezu.

Sindrom "druge veze", kako su ga nazvali stručnjaci koji su sudjelovali u istraživanju, najviše pogađa muškarce u tridesetim godinama, i to uglavnom menadžere ili poduzetnike. No osim njih pogađa i one koji se u četrdesetima upuštaju u odnose s mlađim partnericama.

Istraživanje je provelo više od 180 psihologa i psihoterapeuta.

Glavni razlozi "sindroma" skrivaju se, tvrde stručnjaci, u nepoznavanju ženskoga tijela i ženske seksualnosti te u sve snažnijem dojmu o ženskoj agresivnosti i konfuznom shvaćanju vlastite muškosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Četrdeset i tri posto stručnjaka tvrdi da im se muškarci obraćaju zbog ozbiljnih problema u odnosima s drugim spolom, a 35 posto tvrdi da su problemi vrlo česti. Ovi se problemi pojavljuju posebice u odnosima s novom partnericom (35 posto) ili u novim ili neobičnim erotskim situacijama (20 posto). Problemi i strahovi pojavljuju se i kada je žena "posebno zahtijevna ili agresivna" (18 posto), ali i u razdobljima posebne napetosti ili stresa (13 posto).

Kako pokazuje istraživanje, još više od seksualnog odnosa, muškarci se boje gole žene. "Želja kod muškaraca više je isprovocirana fetišističkim elementima nego golotinjom", objašnjava profesor Marco Focci, psihoanalist s Freudijanskog instituta iz Milana.

Najviše problema izazivaju "strah da ne ispune očekivanja" (68 posto), osjećaj da ih partnerica uspoređuje s prijašnjim partnerima (63 posto), strah da će se blokirati za vrijeme odnosa (56 posto), otkriće da ih žena "ne uzbuđuje kako su očekivali" (43 posto). Nadalje, 36 posto stručnjaka kao čest slučaj kod muškaraca koji im se obraćaju navodi strah da neće zadovoljiti partnericu, a njih 25 posto tvrdi da se muškarci boje da ne ispadnu nespretni.

Samo 28 posto stručnjaka tvrdi da ovi problemi potječu od trauma iz prošlosti koje nikad nisu zacijelile, a 25 posto kaže da se radi o "općem nedostatku samopoštovanja" u muškaraca.

Od svih su najviše pogođeni četrdesetogodišnjaci (42 posto), dok je pedesetogodišnjaka s problemima 31 posto. Isto tako, najviše problema imaju muškarci u dobi od 25-34 godine (16 posto), a onih iznad 54 godine najmanje je, 10 posto. Što se tiče zanimanja muškaraca koji pate od toga sindroma, 63 posto poduzetnika iznijelo je ove strahove, 54 posto menadžera i 44 posto pripadnika slobodnih zvanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara