Na današnji dan svijet je izgubio genija: Tesla, hvala za magnetsku rezonancu, lasere i budućnost

Na današnji dan svijet je izgubio genija: Tesla, hvala za magnetsku rezonancu, lasere i budućnost

Foto: Wikipedia, Vojislav Mazzocco

NA DANAŠNJI dan prije 73 godine svijet je izgubio genija: U New Yorku je u 87. godini života preminuo veliki vizionar, znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla.

U naslijeđe novim generacijama Tesla je ostavio niz patenata i izuma u području elektrotehnike i radiotehnike, a posebice je ostao upamćen po primjeni izmjenične struje i radiokomunikaciji.
Svojim je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici kao što su rendgenske zrake, elektron, kozmičke zrake i akceleratori čestica, a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog stoljeća poput televizora, radara i modernih turbina.

Manje je poznato da je predvidio i globalni sustav komunikacija pa čak i današnje pametne telefone.

"Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim neovisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu", rekao je Tesla u jednom intervjuu iz 1926., kojeg je dao Johnu B. Kennedyju. Ukratko, predvidio je budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 1900. godine shvatio je i povezanost tijela i elektromagnetizma, a davne 1896. je napravio prvu rendgensku snimku - tada poznatu kao "x zračenje".

Tesla je, primjenjujući eksperimente na samom sebi, utvrdio i da visokofrekventna struja nije opasna za čovjeka, da je moguće zagrijavanje tkiva i primjena u elektroterapiji, što se i danas primjenjuje u medicini.

Osim visokofrekventne struje i elektromagnetske terapije, Teslin doprinos u razvoju medicine obuhvaća i bežični prijenos energije, tzv. zrake smrti odnosno čestični laser, solarne valove te bežičnu rasvjetu.

Vezano za njegovo rođenje postoji pak legenda koja kaže da je rođen u noći sa  9. na 10. srpnja, 1856., što je primalja navodno protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti "dijete tame". Teslina majka je na to odgovorila primalji da će njeno dijete biti "dijete svjetlosti".

Tesla je govorio 8 jezika, a dobio je i 15 počasnih doktorata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara