Na Gastroadventu u Splitu sve se vrti oko - luka i vode (s dobrim razlogom)

Na Gastroadventu u Splitu sve se vrti oko - luka i vode (s dobrim razlogom)
Foto: Press

GASTROADVENT (ni) je luk i voda naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, a manifestacija ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, a koji potječe od bioaktivnih organskih jedinjenja zaslužnih za zdravstveni karakter ove namirnice.

Sumporni spojevi obilje su organoleptičkih svojstava, ali su jamac velike blagodati bijelog luka pod uvjetom da je uzgojen na kvalitetnom tlu. Najbolja podloga su tla blizu izvora termalnih voda sa sumporom. Ljekovite tvari u zrelom luku su cistein sulfoksid.

Znanstveno su potvrđena farmakološka svojstva bijelog luka i klasificirana su u sedam skupina.

Najpoznatija su:

  • stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu
  • sntimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore
  • antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu
  • sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam.
  • sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno

Zbog svega toga toj je namirnici u Splitu posvećen čitav jedan adventski događaj. Svake nedjelje do Božića pali se po jedna adventska svijeća. Prošle nedjelje to se odvilo u Muzeju grada Splita, a posjetitelji su mogli i sami osjetiti čar prošlosti.

Prizor Božićnog jutra vratio ih je u dvadesete godine 20. stoljeća, u tinel splitske građanske obitelji s jelkom ukrašenom originalnim ukrasima. U tinelu je bio dječak koji upravo otvara darove, a na stolu slastice uz prošek, mandulate i rafiole.

Restoran Perivoj, ovogodišnji partner Gastroadventa u Splitu, u nedjelju je dočekao svoje goste sa svečanom trpezom koju je pripremio chef Braco Sanjin.

  • Pljukanci s bakalarom i raštikom
  • Pšenica s dimljenim kozicama i pedočama
  • Fuži s kozicama, češnjakom i chilijem
  • Gregada
  • Pašta fažol na brudet

Za slast na kraju posebno za ovu priliku potrudila se slastičarnica Dolcemania koja je pripremila autohtone dalmatinske torte (Splitsku, Kaštelansku, bračku Hrapoćušu, Imotsku, Skradinsku i Šoltansku tortu).

Split je grad voda (morska voda, termalne vode, izvorske vode, kišnice...) i to ga određuje geografski, ali predviđa dobru gospodarsku i turističku budućnost.

Najpriznatija svjetska futurologinja prehrane Morgaine Gaye predviđa novi trend, a to je voda. Ozbiljni znanstvenici istražuju vodu, kako je obogatiti i nutritivno poboljšati te učiniti što korisnijom u zdravstvenom smislu.

Tijekom trajanja manifestacije jela od bijelog luka po promotivnim cijenama moći ćete probati i kod ostalih partnera: konoba Lučac, Movi, Pizzerija Galija, Bokerija, Bakra-Steak & Pizza Bar, Zora Bila, hotel Marvi, Hotel Vestibul, Hotel Park, Restoran ZOI, Dolcemanija, Brasserie on 7, Apetit restoran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara