Na misi zadušnici za Tošu stotine uplakanih obožavatelja, nijedan kolega

Na misi zadušnici za Tošu stotine uplakanih obožavatelja, nijedan kolega

SMRT starog čovjeka miran je ulazak u luku, a smrt mladog - brodolom. Tošin brodolom sve nas je šokirao prije godinu dana. Vrhunski makedonski glazbenik, koji je poginuo u automobilskoj nesreći, nije zaboravljen.  U njegovu čast danas prijepodne održana je misa zadušnica u crkvi svetoga Roka u zagrebačkom Rokovu perivoju.

Makedonska pravoslavna crkva bila je premala za sve njegove obožavatelje koji su poželjeli odati počast, a improvizirani oltar bio je prepun njegovih fotografija, ali i poruka najvjernijih obožavatelja. Svećenik je držao propovijed o pjevaču koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Uz njegove riječi, dvoranom su se nerijetko čuli jecaji i teški uzdisaji okupljenih.
 
"Za misu nisam ni znala, njegovu godišnjicu smrti obilježila sam u svome srcu"

"Niti jedan svjetska organizacija, udruga, niti jedan političar nisu uspjeli zbližiti dvije zemlje kao Toše Proeski", rekao je svećenik. Imao je samo riječi hvale za njega. "Zaista se za njega može reći da je bio anđeo koji je šetao Zemljom. U našim srcima zauvijek će ostati praznina zbog gubitka tog anđela", istaknuo je. Nakon propovijedi zamolio je sve prisutne da se zajedničkom molitvom prisjete Toše čije će nas pjesme i dalje ispunjavati i zbog kojih ga nikada nećemo zaboraviti.

Međutim, bilo je teško ne primijetiti da baš nijedan Tošin kolega glazbenik ili suradnik nije bio prisutan na njegovoj zadušnici. "Na misi nisam bila, jer nisam ni znala za nju dok mi, evo, niste vi za nju rekli. Mislim da medijski nije bilo dovoljno oglašeno. Vjerujem da je splet okolnosti što se baš nitko nije pojavio. Da se za to znalo, vjerujem da bih i ja i neki moji kolege bili ondje", rekla nam je Ivana Banfić, a isto nam je rekao i Jacques Houdek.

"Na svakoj misi Toše je u mojim mislima, dođe mi i u san"

"Ne bih htio nikoga prozivati zbog nedolaska na misu, to je čak i neukusno, svatko ima svoje razloge. Toše je svake nedjelje sa mnom na misi u mojim mislima. Bio sam i u Skoplju i Kruševu; volim njegovati uspomenu na njega bez pristupa medija", rekao nam je Tony Cetinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjetila sam se njegove smrti i obilježila sam je u svome srcu, kao što mislim da većina čini. Gledala sam prošli tjedan njegove snimke na televiziji i bilo mi je jednako strašno kao i kad sam prije godinu dana čula da je otišao. Žao mi je što više nije fizički s nama, iako je ostao prisutan svojim duhom i pjesmom", rekla je Ivana. 

Tony Cetinski, pak, ne smatra da je jedan dan u godini dovoljan za razmišljanje o pokojnom prijatelju. "Bit svega je da se Toše ne sjetim samo na godišnjicu smrti. Sjetim ga se na svakom svojem koncertu, često mi u snove dođe. Ne želim se ni danas pomiriti sa činjenicom da ga fizički više nema. Na svakoj snimci djeluje tako živo, nerealno se čini kad shvatimo da je prošla već godina dana od njegove pogibije", rekao nam je Tony. 

U Novoj Gradiški za godišnicu Tošine smrti zatekao se i Jacques Houdek. "Ondje sam se sreo s Antonijom Šolom i dugo smo pričali i prisjećali se Toše. Odmah su mi navrle uspomene na trenutak kad sam doznao da je poginuo, tog cijelog dana, kad smo snimali 'Showtime', ni Ivana Husar Mlinac ni kandidatkinje nisu mogle prestati plakati. Nismo bili veliki prijatelji, lagao bih kad bih to rekao, ali pamtit ću naše susrete. Najčešće smo se sretali u Dubrovniku na nastupima, gdje smo se družili. Ostat će mi u sjećanju kako smo jednu noć do pet ujutro ostali u foajeu hotela i pjevali uz klavir", priča Jacques.

"Rekao je na mikrofon: 'Ljudi, došao mi je Jacques' i onda se naklonio"

"Njegov rad pratio sam otkako je tek počinjao u Makedoniji, a došao sam na promociju njegova prvog albuma u Hrvatskoj jer sam ga želio čuti uživo. Bio sam u zadnjem redu i uživao u njegovoj glazbi. Iako se nismo poznavali, u nekom me trenutku primijetio. Rekao je na mikrofon: 'Ljudi, došao mi je Jacques' i onda se naklonio. Bilo mi je jako neugodno, a onda smo se ubrzo skužili. Bio je veliki čovjek i veliki pjevač", zaključio je Houdek, sa čijom se posljednjom rečenicom slaže većina onih koji su ga poznavali ili samo slušali njegov rad.

S.C./E.D.
Foto: V.H., arhiva Indexa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara