Nađena Hitlerova oproštajna poruka: "Ovako ću Njemačkoj učiniti najveću uslugu"

Nađena Hitlerova oproštajna poruka: "Ovako ću Njemačkoj učiniti najveću uslugu"
Foto: HINA / RF123

AUKCIJSKA kuća "Alexander Historical Auctions" iz Marylanda na aukciju će staviti jedinstven povijesni dokument koji otkriva novosti o životu Adolfa Hitlera. Radi se o telegramu naslovljenom kao "Hitlerova oproštajna poruka" koji sadrži posljednju poruku nacističkog vođe.

Ona je poslana Ferdinandu Schörneru svega nekoliko dana prije nego li je Hitler umro.

"Ostat ću u Berlinu, u časnoj namjeri, u borbi za Njemačku, kako bih pružio dobar primjer onima koji ostaju. Vjerujem da ću ovako Njemačkoj učiniti najveću uslugu. Vama ostalima - svaki napor mora biti uložen u pobjedu Berlina. Tamo možete pomoći odlučno, pomicanjem prema sjeveru što je prije moguće", piše u telegramu.

Također, postoji i pismo Ferdinanda Schörnera u kojem je Hitlera ranije savjetovao da napusti Berlin koji je tada bio opkoljen. "Zamolio bih te, u ovaj smrtni čas, da napustiš Berlin i ustvrdiš komandu iz južnog sektora. Ako padneš, past će i Njemačka. Milijuni Nijemaca čekaju priliku da ponovno izgrade državu, uz tebe", upozorio ga je.

Spomenuti zapisi na aukciji će se prodavati od 30. travnja do 1. svibnja po cijeni od 400 tisuća do 500 tisuća kuna.

Podsjećamo, Hitler i njegova partnerica Eva Braun su 30. travnja 1945. godine počinili samoubojstvo u bunkeru u Berlinu. U oporuci koju je ostavio Hitler je Schörnera promaknuo u glavnog zapovjednika njemačke vojske. Nakon toga, Schörner je pobjegao u Austriju, a tamo su ga uhitili Amerikanci. Do 1963. godine bio je u sovjetskim i zapadno-njemačkim zatvorima, a nedugo zatim, 1973. godine, preminuo je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara