Najbrutalniji i najbrži kamionet na svijetu?

DODGE RAM SRT-10 sam po sebi ruši većinu predodžbi o američkim kamionetima. No što onda reći za njegovu tuniranu verziju koja brutalnošću nosi sve pred sobom? Više od 750 KS potjera tri tone teško vozilo preko granice od 250 km/h i pritom za sobom ostavlja prazninu u džepu i bol u ušima.

Priču oko "nabrijanih" kamioneta započeo je prije nekoliko godina Ford predstavivši nekoliko zanimljivih izvedbi serije F-150, inače najprodavanijeg pick-up vozila svih vremena. Narušenog ponosa Dodge je ubrzo uzvratio, a nedavno predstavio i svoju uzdanicu s Viperovim motorom. I kad su svi mislili da je američkom rasipništvu došao kraj, netko se sjetio ponuditi još jaču izvedbu. Taj netko je kanadska tvrtka 3-C koja je u suradnji s tunerom Nothelle individualcima ponudila svoju verziju RAM-a.

Jedan od cijenjenijih tunera za vozila Volkswagen koncerna i Jaguar predstavlja Dodge RAM SRT-10 u svojoj režiji. Serijski model s 8.3-litrenim V10 motorom iz Vipera sa 506 KS i 678 Nm nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je za verziju u kojoj motor uz pomoć kompresora razvija čak 761 KS i 950 Nm teško naći prave riječi.

Američko čudovište kao da se ruga laganim europskim bolidima, Amerikanac ne zna za "kuru mršavljenja". Jednostavno mu ne treba, jer i sa 2,8 tone mase postiže 100 km/h za okruglih pet sekundi, odnosno sekundu brže od serijske izvedbe.

Ruglo aerodinamike razvalit će na autoputu sve one krstarice s kurtoaznom blokadom na 250 km/h. Njegova maksimalna brzina je čak 265 km/h, ili desetak posto više od izvornika. Kako bi prenio toliku snagu kako-tako na podlogu kamionet ima kotače poput "nabildanog" Hummera. Laki naplatci u promjer mjere čak 22 inča, a valjci od guma su mjera 305/40.

Iako tehnički podređen bilo kojem sportskom automobilu, Dodge RAM SRT-10 i u tuniranoj izvedbi budi poštovanje. Svatko će pokleknuti nad vozilom velikim poput kuće (6940x2435x2276 mm), čiji  međuosovinski razmak je sa 4.280 mm dulji od novog Golfa. Ukoliko niti to ne upali preostaje zaglušujuća buka motora, ali i podatak o potrošnji goriva koja je redovito veća od 40 litara na 100 km. 

Modificirani Dodge RAM SRT-10 je definitivno najbrži pick-up na svijetu i jedan od najbržih vozila s američkim potpisom. Naravno, pod uvjetom da je cesta ravna.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara