Najljepši Citroeni u londonskom Muzeju dizajna

MUZEJ dizajna u Londonu predstavlja izložbu otvorenu do 12. listopada 2003. koja predstavlja suradnju Citroëna i talijanskog dizajnera Flaminia Bertonia u razdoblju od 1930. do 1960 godine.

Citroëni na kojima je radio Bertoni bili su Traction Avant, 2 CV (poznatiji kao Spaček) i legendarni DS odnosno Žaba.

Izložba također okuplja različite dokumente iz arhive Citroëna koje sadrže makete, sheme, crteže stila, skice, zabilješke dizajnera i bilješke o prodaji iz tog razdoblja.

Citroën se predstavlja prototipom Citroena 2 CV iz 1939. godine, otkrivenog u Ferté-Vidameu 1994. godine, Traction Avant iz 1934. godine sa motorom koji je odvojen od karoserije, te Citroen DS iz 1957. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bertoni je 1932. godine izabran za dizajn revolucionarnog vozila Traction Avant. Radio je sa Pierre-Jules Boulangerom i André Lefèbvre na Citroënu 2 CV koji je lansiran 1948. godine, nakon drugog svjetskog rata. Bertoni i Lefèbvre dizajnirali su također i DS, nasljednika vozila Traction Avant.

Karoserija "Božice", koja koristi nove materijale poput aluminijskih dodatka ili plastike, iznenađuje svojim aerodinamičnim linijama i zaobljenom formom.

Ipak stvarna revolucija Citroëna DS ostaje na centralnoj hidraulici visokog pritiska i svim funkcijama koje ona ujedinjuje, a i danas je prepoznatljivi dio Citroenovog imidža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara