Najpoznatija svjetska "zaraza" slavi rođendan: Tetris napunio četvrt stoljeća

NAJPOZNATIJA računalna zabava ikad, igrica Tetris, ovih dana slavi svoj 25. rođendan. Prva verzija ove jednostavne, ali zarazne razonode na tržištu se pojavila 1. lipnja 1984. godine, a do danas je razrađena te prodana u više od 125 milijuna legalnih primjeraka. Pogađate, ilegalne je nemoguće prebrojiti.

Tetris je osmislio ruski programer Alexey Pajitinov tijekom Hladnog rata, a poznati poduzetnik ju je uvrstio na asortiman igrica poznate zaraze, "Nintendo Gameboy" konzola. Nakon Gameboya Tetris su preuzele sve moguće igraće konzole na svijetu, a bio je i sastavni dio onih kojih se danas samo sjećamo. Pajitinov, koji je u trenutku osmišljavanja Tetrisa radio na Akademiji znanosti u Moskvi, britanskom Guardianu ispričao je da je na ideju došao tražeći nešto što će mu maknuti misli s teškog posla na sovjetskom računalu "Elektronika 60".

"Počeo sam spajati razne vrste matematičkih puzzli koje sam volio i proučavao čitav život. Prvi program koji sam napravio nije bio kompliciran. Nije bilo osvajanja bodova i razina, no počeo sam ga igrati i više nisam mogao stati", ispričao je Pajitnov. "Igrica ima kreativni duh. Umjesto uništavanja, pucnjave, destrukcije, u Tetrisu nešto slažeš. Stvarate red u kaosu. To ljudima daje odličan osjećaj", smatra ruski informatičar.

A zanimljiv je i podatak da Pajitinov isprva, iako je Tetris ubrzo stekao svjetsku slavu, nije zaradio ni novčića od kreiranja igrice. Tek 1996. godine, dvanaest godina nakon kreiranja, uspio je vratiti autorska prava na Tetris, koja su elegantno zaplijenili tadašnji čelnici Sovjetskog Saveza.

"Mislim da većina klasičnih igrica napravljenih u osamdesetima i ranim devedesetima nije preživjela naprosto zato što njihovi autori nisu vodili brigu o njima", zaključio je Pajitov.

V.V.
Foto: gamespot.com
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara