Najsnažniji dizelski terenac

Najsnažniji dizelski terenac

ZA ONE kojima serijski Volkswagen Touareg V10 snažan više od 300 "konja" nije dovoljan, tuner Abt Sportsline je ponudio rješenje. Njegovo ime je Touareg VS10 i trenutno je najsnažniji terenac na svijetu pokretan dizelskim motorom.

Uz snažniji motor, Abt je VW-ovom 4x4 predstavniku podario atraktivniji dizajn i obnovljeni ovjes. 274/373 kW/KS ispod poklopca motora je više nego što trenutno nude BMW (X5 4.6 iS/347 KS), Mercedes (ML 55 AMG/347 KS) i Porsche (Cayenne S/340 KS).

Novorazvijeni zračni ovjes opremljen je ALC (Abt Level-Control) sustavom koji popravlja dinamička svojstva vozila, bilo da je riječ o asfaltnoj podlozi ili pak o makadamu. U standardnom položaju tunirani model je 30 mm bliži podlozi od serijske izvedbe, dok se u "Sport" modu spušta za dodatnih 10 mm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Maksimalno ukrućeni ovjes nudi daleko bolju stabilnost, što se posebno osjeća u zavojima. I na kraju, recimo da dok je motor ugašen, Abt-ov terenac leži 60 mm niže od serijskog, što putnicima olakšava ulazak i izlazak iz vozila.

Podaci o rezultatu prerade motora lede krv u žilama. Porast snage od dvadesetak posto, prati i isporuka okretnog momenta. Maksimalni okretni moment od čak 860 Nm (prije 750 Nm) dostupno je već pri 2.000 o/min. Ilustracije radi, recimo da benzinski rivali nude upola manji okretni moment. Službeni podaci kažu da ubrzanje do 100 km/h traje oko 7 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 240 km/h.

Da ne bi bilo zabune s "jeftinom" serijskom izvedbom, Abt je vozilo opremio gomilom atraktivnih detalja. Uz masivne sportske odbojnike i pragove, sprijeda je uočljiva nova maska, dok se straga nalazi diskretni spojler i četverostruki završetak ispušnog sustava. Vizualni dojam zaokružuju alu-naplatci (Abt SP4) promjera čak 22 inča.

Ukoliko ste zainteresirani za Abt-ovu preradu imajte na umu da Touareg VS 10 stoji oko 95.000 eura u zapadnoj Europi.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara