Najzgodniji hrvatski chef o dijagnozi koju je saznao: Stvarno mi je bilo teško

Najzgodniji hrvatski chef o dijagnozi koju je saznao: Stvarno mi je bilo teško
Foto: Josip Regovic, Miranda Cikotic, Dusko Jaramaz/PIXSELL

David Skoko ili, kako sam sebe naziva, ribarev sin, neprikosnoveni je kraljević riblje kuhinje u Hrvata. Ono što ga čini neodoljivim celebrity chefom je energija koja iz njega pršti, a osjeti se čak i kad ga gledaš samo preko ekrana. Jedini hrvatski chef koji je imao emisiju na kanalu 24 Kitchen, a u njegovom je restoranu jeo i Anthony Bourdain, tip je osobe koja ni u čemu ne vidi problem, nego samo izazove. Koliko ga izazovi uzbuđuju itekako se vidi i u emisiji "Kuhan i pečen", gdje kuharima amaterima pomaže prokrčiti put do finala. Upravo to uzbuđenje koje ga tjera naprijed istovremeno mu stvara i probleme.

"Ja sam adrenalin junky i malo sam navučen na to. Nikad ničega mi nije dosta, uvijek tražim još nešto više da mi bude fora i izazov. Znaš onaj osjećaj leptirića u želudcu koji signalizira da je nekakva frka? E, meni je to znak da to što radim vrijedi truda“, priča mi Skoko dok se vozi od Zagreba prema Hercegovini na radni zadatak.

Posljednjih je godina na putu barem tri dana u tjednu pa godišnje prijeđe i do 80 tisuća kilometara automobilom. Njemu to ne predstavlja nikakav problem, premda priznaje da se već malo zaželio kuće.

>>>Odabrali čitatelji Indexa: Ovo je najzgodniji kuhar u Hrvatskoj

Upravo to njegovo konstantno pomicanje vlastitih granica ga je i umalo stajalo glave. Srce mu je prije tri godine dalo otkaz i prisililo ga na teško mirovanje. Zbog upale srčane ovojnice jedva je izvukao živu glavu, a prvi tjedni mirovanja za njega su bili teški u rangu heroinske krize.

"Stvarno mi je bilo teško, nakon pet dana nisam više osjećao bol, a morao sam mirovati na silu. To sam cijelo ljeto proveo na Fratarskom otoku gdje inače kampiram s obitelji. Tada sam doživio blaženstvo opuštanja, a nakon toga sam godinu dana išao kod psihologa da me nauči kako uz ovaj posao i adrenalin imati i to stanje opuštenosti. Tada sam naučio kako se braniti od negativnih misli i zapravo više uopće ne marim o tome što drugi misle o meni, sve dok me moji najbliži podržavaju", kaže najveći šarmer među kuharima koji na podršci često zahvaljuje supruzi.

Da to nije samo floskula, najbolje svjedoči činjenica da, iako ima osiguran smještaj, ako je od Pule udaljen manje od 300 kilometara, Skoko se radije odveze svojoj kući jer, kako kaže, voli barem ujutro pozdraviti i poljubiti djecu prije nego nastavi sa svojim poslovima.

Seksi istetovirani chef isklesanog tijela s kožnom pregačom nedosanjani je san mnogih žena, no on, kaže, baš i nema previše kontakata s obožavateljicama. Da stvar bude zanimljivija, s njima više komunicira njegova supruga, a da one toga nisu ni svjesne.

"Mnogi ljudi ne znaju da većinu mojih društvenih mreža vodi moja supruga. Instagram i Facebook ja ni ne otvaram. Ona dobiva sve te poruke, zna biti nekad vrlo interesantnih situacija pa to često zajedno čitamo i komentiramo", kaže Skoko te dodaje kako je vrijeme pokazivanja mišića i fotografiranja bez odjeće iza njega, no kožna pregača definitivno ostaje.

"Kožna pregača je vrlo praktična jer ti je ta jedna sasvim dovoljna, samo je nakon smjene obrišem i čista je. Uz to me čuva od topline, a i strašno mi dobro stoji", kroz smijeh mi priča Skoko te dodaje da i njegova supruga voli kad joj kuha samo s njom na sebi.

Istovremeno priznaje da ona, baš kao i ostatak obitelji, smatra da je možda vrijeme da smiri strasti i ambicije, barem kad je posao u pitanju.

"Pokušat ću tri tjedna raditi i jedan tjedan odmarati. Čak sam si kupio jedan lijepi veliki brod pa ću se u slobodno vrijeme baviti brušenjem, farbanjem i jedrenjem", kaže poznati kuhar koji svoj izgled može zahvaliti dugogodišnjem intenzivnom vježbanju uz koje je naučio dosta o prehrani. 

Kao i u svemu, i u vježbanju je pretjerivao, no nakon problema sa srcem i to se promijenilo pa više nije toliko opsesivan kad je teretana u pitanju.

"Jako brinem o tome što jedem jer sam naučio baveći se sportom kako tijelo reagira u odnosu na hranu koju unosim u sebe. Izbjegavam hranu koja me čini umornim, kao što su  tjestenina i dugo kuhana mesa. Domaća jednostavna hrana je meni draža nego sofisticirana jela pedantno prezentirana u deset sljedova. Radije biram dobru jotu, nego pet sljedova meni neprepoznatljive hrane", to je upravo koncept kojeg se drže i u njegovom restoranu Batelina, kao i ono što pokušava podučiti druge.

"Mislim da moj vrhunac tek slijedi, no ne znam još u kojoj će to sferi biti. Vrhunac u kreativnom kuhanju je sada već iza mene jer nakon 20 godina u tom području sve teže mogu pronaći nove izazove. Nije mi to drago jer ja baš jako volim iznenađenja i nove stvari. Nemam pojma čime ću se baviti za deset godina, možda odlučim ploviti svijetom ili otvorim marketinšku agenciju, a možda postanem stolar jer sam to oduvijek želio. Kad uđem u stolarsku radionicu mene naprosto omami taj miris drva", priznaje Skoko koji je za ovogodišnje blagdane odlučio uzeti godišnji odmor i konačno biti malo više kod kuće.

"Uzeo sam si tri tjedna slobodno i ne idem nigdje jer cijelu godinu samo putujem. Ne ide mi se ni u nikakve egzotične zemlje, za mene je egzotika biti doma. Jedini što me brine je što ću vjerojatno već nakon četvrtog dana početi ludjeti jer ne radim ništa", kroz smijeh priznaje Skoko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara