Nakon Frankinog debakla na Eurosongu vraća se Dora

Nakon Frankinog debakla na Eurosongu vraća se Dora
Screenshot: YouTube

VRAĆA SE izbor za pjesmu Eurovizije - Dora.

HRT je objavio pravila za izbor hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije – Doru 2019. na temelju kojih će nakon prijave izvođača na natječaj otvoren do 10. siječnja, ocjenjivački sud odabrati 16 originalnih te dvije rezervne pjesme.

Dora 2019. je prva festivalska Dora od 2010. godine. Imat će jednu festivalsku večer na kojoj će se izvesti 16 pjesama prema odabiru stručnog ocjenjivačkog suda koji će odrediti HRT-a, a bit će sastavljen od predstavnika Hrvatske glazbene unije (HGU), Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i HRT-a te glazbenog kritičara, pjevača ili pjevačice s iskustvom nastupa na Eurosongu, skladatelja i tekstopisca.

 

Kako se ističe u pozivu, kriterij za odabir pjesama bit će umjetnička vrijednost s naglaskom na kvalitetu glazbe i stihova te cjelokupnog djela, a na javni natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje nisu javno izvođene ni na bilo koji način javno objavljene, a za koje autori glazbe i teksta raspolažu pravima prema tekstu natječaja.

U pozivu stoji da izvođači moraju biti hrvatski državljani te da skladba može trajati najviše tri minute "uključujući i odjek zadnjeg tona". Naglašava se i da su prijavljeni autori i izvođači čije je pjesme odabrao stručni ocjenjivački žiri, obvezni HRT-u do 25. siječnja dostaviti snimku pjesme bez vokala koja će se koristiti za izvedbu uživo na Dori, a obvezni su i izraditi i HRT-u dostaviti tzv. stage plan kojim trebaju označiti približne pozicije izvođača na sceni vodeći pritom računa da je broj izvođača ograničen na šest osoba.

U pozivu HRT-a ističe se i da će pobjednička pjesma Dore 2019. koja će predstavljati Hrvatsku na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 2019. u Tel Avivu, biti odabrana kombinacijom televotinga i žirija, a način izbora i sastav žirija te način glasanja publike HRT će regulirati posebnim pravilnikom do 31. siječnja 2019.

Doru je osmislila bivša urednica Zabavnog programa HRT-a Ksenija Urličić. Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije prvi put je održan 1992. godine pod nazivom Crovizija. Ime Dora prvi put se koristilo 1995.

Ne računajući reality Doru iz 2011. godine pod nazivom Idemo na Eurosong, posljednja festivalska Dora održana je 2010. u Opatiji. Tada je pobijedila skupina Feminnem s pjesmom Lako je sve.

Prošle godine Hrvatsku je na Eurosongu predstavljala Franka Batelić s pjesmom Crazy i ostvarila najgori rezultat Hrvatske u povijesti Eurosonga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara