Nakon pisanja Indexa javili se pokradeni fotografi: "Kreten Grubnić ni ne kuži da radi nešto loše"

Nakon pisanja Indexa javili se pokradeni fotografi: "Kreten Grubnić ni ne kuži da radi nešto loše"

Foto: Facebook

MARKO GRUBNIĆ je fotošopiranjem vlastitog lika u različite gradove svijeta veći dio javnosti uspio nasmijati, neki su ga i sažalijevali, no nakon što je otkriveno i da krađe tuđe fotografije i potpisuje ih kao svoje, stvari su postale ozbiljnije.

Krađa fotografija je naime utuživa, a nakon pisanja Indexa javila su se i dvojica fotografa koji su u nizu "Grubnićevih" fotografija prepoznali svoja autorska djela, "unakažena" Photoshopom.

"Upravo su me informirali da je neki wannabe celebrity kradljivac fotografija iz Hrvatske iskoristio i jednu od mojih fotografija kako bi se promovirao. Kao što znate, inače sam dosta blag što se tiče korištenja mojih fotografija. Ali ovaj je svima rekao da je on autor i još ju je digitalno unakazio, to je previše", napisao je na Facebooku Miroslav Petrasko, fotograf i bloger iz Bratislave, uz link na Indexov tekst.

 

I was just informed that this wannabe celebrity photo thief from Croatia also used my photos to promote himself. You...

Posted by HDR shooter on Sunday, 17 January 2016

Dobio je gomilu komentara podrške, a otkrio je i da je putem Instagrama upozorio Grubnića da ukloni njegovu fotografiju, no Modni mačak je njegovu poruku izbrisao, a blokirao je i sve druge koji su ga pokušali kritizirati.

"Obično me nije briga kad me pokradu, ali ovaj je jednostavno kreten koji čak ni ne kuži da radi nešto loše", napisao je Petrasko.

"Zamolio sam ga u komentaru da me barem potpiše kao autora, ali budući da je istog trenutka obrisao moj komentar, a zatim blokirao i mene i sve ljude koji su ga kritizirali, nije mi ostavio drugu opciju nego da ga prijavim Instagramu za kršenje prava. Čini mi se da je u međuvremenu obrisao profil pa to olakšava stvari", rekao je za Index Petrasko.

Pokraden je i zagrebački fotograf Vedran Tolić, kojem je u Photoshopu čak i izbrisao ljude s fotografije. I učinio to prilično loše.

 

[PRIJELOMNA VIJEST] Svi napadaju modnog mačića, pa ajde da i ja kažem pokoju. Taman sam završio s poslovima, pa se odem...

Posted by Vedran Tolić on Sunday, 17 January 2016

"Nisam ga pokušao kontaktirati, a definitivno neću tražiti nikakve novce. Ovo mi je više situacija u kojoj se mogu dobro nasmijati. Svaki dan ima puno ovakvih krađa, meni često znaju ukrasti fotografije, a u nekim slučajevima, kada to ode previše u komercijalne svrhe, naplatim svaku tu krađu. Ljudima je uglavnom argument - 'bilo je na internetu, mislio sam da mogu uzeti' ili 'bila mi je baš lijepa fotka'. Nadam se samo da bi nakon ovoga ljudi mogli malo više poštivati nečija autorska prava. Zašto je Grubnić krao tuđe fotke i to radio, to morate pitati njega, a do tada je najbolje da se svi skupa i dalje smijemo dok su te fotke online", rekao je Tolić za Index.

Zasad nije poznato hoće li ga ostali pokradeni fotografi tužiti, no kada bi to učinili svi čije je fotografije predstavio kao svoje, Grubnić bi morao iskeširati na desetke tisuća kuna. To više što je fotke uzimao i sa web stranica i profila uglednih kuhara, dizajnera, hotelskih lanaca i fotografa.

Očito u strahu da se takvo što ne dogodi, Modni mačak je brže bolje danas "zaključao" profil na Instagramu pa sporne fotke javnost više ne može vidjeti - osim na originalnim profilima stvarnih autora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara