Napokon otkriven odgovor na čudno pitanje o pelikanima koje je izbezumilo hrvatske maturante

Napokon otkriven odgovor na čudno pitanje o pelikanima koje je izbezumilo hrvatske maturante

Foto: FAH/123RF

PITANJE koje su na ispitu iz biologije na državnoj maturi u ponedjeljak dobili maturanti već se dva dana ne prestaje spominjati na društvenim mrežama. Maturanti su se žalili kako su dobili pitanje o kojem "nisu učili", a o neobičnom pitanju o pelikanima raspisali su se i srpski mediji. Pitanje je glasilo ovako:

"Istraživanja su dokazala da pelikani koji lete sami imaju veći broj otkucaja srca od pelikana koji lete u jatu. Jednom rečenicom objasnite zašto se pelikanima kada lete u skupinama smanjuje broj otkucaja srca?"
 
Nakon što je ispit iz biologije završio, maturanti su izišli nezadovoljni i o pelikanima se počelo raspredati na dugo i široko pa je pitanje na svom fejsu komentirao i Mate Rimac, koji je negodovanje maturanata komentirao statusom: "Zamisli, moraju upaliti glavu. Nije pisalo u knjizi! Grozno!"
 
Odgovor je, zajedno s rezultatima ispita iz biologije izišao danas, a glasi ovako: Pelikani koji lete u jatu manje su opterećeni.
 
Logika dolaska do odgovora mogla se pronaći i u biciklizmu, gdje se na dugometražnim utrkama i rutama, vozači namjerno smjenjuju na čelnoj poziciji, na kojoj su najveći udari vjetra, kako ne bi svo vrijeme bili izloženi maksimalnom opterećenju.
 
Za sada nije poznato koliko je ispitanika točno odgovorilo na pitanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara