NASA APOD: Facebook ima i dobrih strana

NASA APOD: Facebook ima i dobrih strana

NERIJETKO se u zadnje vrijeme može čuti kako je Facebook ništa doli "navlakuša za cyberljupce", te da je dobrom dijelu korisnika već dosadio. Međutim, kad se stave na stranu kvizovi od kojih većina nema nikakvog smisla, do statusa koje mnogi opsesivno mjenjaju, jedna od aplikacija koju se može "prikačiti" na profil je i NASA APOD (NASA Astronomy Picture of the Day). Naime, NASA-ini znanstvenici i astronomi svakodnevno mjenjaju jednu fotografiju koja prikazuje dijelove svemira, zvijezde, maglice i sl.

Maglica udaljena 2,870 svjetlosnih godina

Ispod fotografije uvijek stoji objašnjenje o čemu se radi, a potpisuju ih profesionalni astronomi. Pa tako oni koji se ne sjete pogledati što je novo NASA plasirala na site, aplikacija sama mijenja fotografije. Mada se fotografije znaju i ponavljati kroz vrijeme se doznaju nove informacije, pa je cjelokupna slika potpunija. No, urednička politika APOD-a je takva da se određena fotografija ne smije ponavljati unutar jedne godine.

Posljednja u nizu fotografija je Eskimo Nebula, maglica udaljena 2,870 svjetlosnih godina od Zemlje koju je 1787. godine otkrio astronom William Herschel. To je ime dobila jer podsjeća na lice Eskima obavijeno krznom. 2000. godine teleskop Hubble Space ulovio je nešto što se danas zove Eskimo Nebula. U svemiru Nebula imitira plinovite oblake, međutim, toliko su kompleksni da ih astronomi ne mogu objasniti stručnim rječnikom. Ono u što su sigurni to su snažni vjetrovi koji svakodnevno raspršuju maglicu. Promjer Eskimo Nebule je 0,34 svjetlosnih godina, a vanjski "disk" pomalo narančaste boje veličine je jedne svjetlosne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici koji nas uče

Eskimo Nebula nalazi se u Mliječnoj stazi a smještena je unutar konstelacije Blizanaca. Opis fotografije potpisuje astronom Andrew Fruchter. Uz njega fotografije najčešće potpisuju Robert J. Nemiroff i Jerry T. Bonnell, obojica profesionalni astronomi, prijatelji i bivši uredski kolege u NASA-inom centru za svemirske letove u državi Marryland. Robert J. Nemiroff predaje na tehnološkom institutu u Michiganu, a Jerry je znanstvenik u NASA-inom centru za svemirski let Goddard. Zajedno sudjeluju u brojnim astronomskim debatama, te su zaslužni za razvoj "savršenog generatora slučajnih brojeva".

L.V.
Foto: NASA APOD

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara