Ne znamo kako opisati fotke sa srpske proslave Bogojavljenja

Ne znamo kako opisati fotke sa srpske proslave Bogojavljenja
Foto: Pixsell/Srdjan Ilić

TISUĆE Rusa zaronilo je u subotu u ledenu vodu u sklopu tradicionalnog obilježavanja kršćanskog praznika Bogojavljenja, a to su učinili i vjernici u brojnim drugim državama, od Ukrajine, preko Moldavije do Srbije. 

Ruska policija u subotu ujutro je izvijestila da je tijekom noći u proslavi Bogojavljenja sudjelovalo više od 2,4 milijuna vjernika diljem zemlje. 

Broj onih koji su triput uronili u ledenu vodu u skladu s tradicijom nije poznat. U vodu se ulazi triput kako bi se vjernici očistili od grijeha i vratili snagu duha.

U Rusiji se Bogojavljenje posebno proslavlja. Ondje se na više od 5000 mjesta organizira razbijanje leda na rijekama i jezerima kako bi se vjernici mogli ritualno okupati. 

Na nekim mjestima gradske su vlasti počistile led i postavile drvenu ogradu i ljestve da bi vjernicima olakšali pristup vodi. 

U posljednjih nekoliko godina običnom puku pridružuju se političari i diplomati. Prošle su godine u kupanju u ledenoj vodi na Bogojavljenje sudjelovali ruski predsjednik Vladimir Putin i američki veleposlanik u Moskvi Jon Huntsman mlađi, a Kremlj je objavio da se ruski predsjednik i ove godine okupao na području Moskve. 

Medicinski timovi obično se nalaze blizu mjesta na kojima se kupaju vjernici. Liječnici upozoravaju da kupanje u ledenoj vodi nije štetno samo za potpuno zdrave ljude, a svećenici ističu da ne postoje crkvena pravila koja nalažu vjernicima kupanje u ledenoj vodi.

Unatoč svemu, ovakvo kupanje na današnji dan prakticira se od davnina u mnogim pravoslavnim državama.

Inače, časni krst u susjednoj Srbiji osvojila je Jovana Leposavić (18) iz Beograda te ga je posvetila svojim prijateljima koji se liječe od karcinoma i onima koji nisu više s nama.

Fotografije iz Zemuna, gdje se tradicionalno obilježava ovaj praznik, možete vidjeti ispod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara