Nekim ženama nakon poroda vaginu šivaju jako čvrsto, a razlog je užasan

Nekim ženama nakon poroda vaginu šivaju jako čvrsto, a razlog je užasan
Foto: 123RF

PRIJE osam godina Katarina Rivers posjetila je liječnika kako bi doznala razlog zbog kojeg joj je seks posljednjih godina postao bolniji. Iako joj je liječnik rekao da je bol posljedica seksualnog zlostavljanja u mladosti, nije bila uvjerena u to. Obišla je nekoliko liječnika, no nijedan joj nije pomogao. Četiri godine kasnije u bolnici Sunrise u Nevadi otkrili su joj da je nakon poroda ne znajući dobila "mužev šav".

Mužev šav, poznat i kao "tatin šav" ili "uska epiziotomija", ukratko znači da je liječnik zašio ulaz u vaginu čvršće nego što je trebao, odnosno nego što je to bilo prije poroda. Kolokvijalne nazive dobio je zato što je muškarcima seks ugodniji nakon njega. Problem je u tome što nije ugodniji za žene, upravo suprotno.

"Nakon rođenja kćeri seks mi je postao izuzetno bolan i neugodan. Potpuno sam izgubila želju za seksom, što je dovelo do problema u braku. Morala sam koristiti velike količine lubrikanata kako bih se upustila u 20-minutni seksualni odnos. Dulje od toga nisam mogla zbog boli", rekla je Katarina za Insider.

Tijekom 1920-ih liječnici su vjerovali da će epiziotomije spriječiti ekstremne perinealne razderotine te omogućiti da vagina brže zaraste. U to vrijeme u šivanje je nekako ubačen "mužev šav".

Veći užitak muškarca je mit

Danas Američki kolegij opstetričara i ginekologa ne preporučuje rutinske epiziotomije, jer "nemaju stvarne prednosti". Prema izvještaju na njihovim stranicama, epiziotomija se 2012. izvodila u 12 posto poroda, a 2000 u njih 33 posto. Glasnogovornica udruge rekla je da prema njihovim saznanjima "mužev šav" više nije standard niti se često primjenjuje.

Ginekologinja Marjorie Greenfield tvrdi da je priča da se muževim šavom povećava užitak muškarca samo mit neutemeljen u stvarnosti.

"Ako je cilj postići više trenja, to nije način da ga postignete. Ono što želite je veći tonus mišića. Vagina je fleksibilna, a njen promjer mijenja se zbog različitih čimbenika, kao što je porod. Želite li poboljšati tonus mišića vagine, pomoći će Kegelove vježbe. Važno je upamtiti da postoje brojne komponente seksualnog užitka", rekla je.

Unatoč tome što udruga ginekologa ne odobrava upotrebu "muževog šava", to ne znači da se on ne koristi.

"Upoznala sam nekoliko žena kojima se dogodilo, a jedna prijateljica mi je rekla da su joj to napravili bez njenog pristanka. To je na kraju dovelo do toga da ju je muž prevario i razveli su se", rekla je Katarina.

"Ubacit ću par šavova više da bude lijepo usko"

Ginekologinja Jennifer Lang tvrdi da ona sama nikad nije izvela taj šav, ali vidjela je liječnika koji ga je napravio pred njom. Danas žali što ga nije spriječila.

"Bio je stariji liječnik, okrenuo se mužu koji je bio u sobi i rekao: 'Ubacit ću par šavova više da bude lijepo usko.' Muž je kimnuo, zbunjen, a ne sjećam se kako je žena reagirala. Tad sam mislila da samo uvjerava muža da će sve biti u redu. Danas bih definitivno to pokušala spriječiti", rekla je i dodala da brojne žene dolaze godinama kasnije i traže da im se pomogne operacijom.

"To je dokaz da se taj šav i dalje prakticira", rekla je.

Katarina nije željela na novu operaciju, posebice jer se bol smanjila nakon rođenja drugog djeteta.

"Moje tijelo nije tijelo mog muža i on o njemu ne bi trebao odlučivati", rekla je, dodavši da njen muž nije ni znao što se dogodilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara