Nepalska živuća božica otišla u mirovinu radi simboličnog vjenčanja

NEPALSKA živuća božica Sajani Shakya, povlači se sa svoje božanske dužnosti kako bi iskusila religijski ritual nalik simboličnom vjenčanju.

Sajani Shakya status božice napušta sa samo 11 godina starosti, što je u njenom rodnom Nepalu izazvalo nemalo iznenađenje sugrađana. Bila je jedna od triju najviših živućih božica lokalno poznatih pod nazivom Kumari.

U svjetske je medije dospjela prošle godine nakon što je njeno putovanje u Sjedinjene Države izazvalo burnu reakciju u Nepalu. Nepalci, naime, smatraju kako božice ne bi smjele napuštati svoje božansko prijestolje da bi putovale svijetom.

Zbog putovanja je umalo izgubila božanski status, međutim čini se kako su je njeni "nebeski šefovi" ipak odlučili pomilovati. No, nakon objave vijesti kako se Sajani Shakya svojevoljno povlači s prijestolja, neki su to povezali upravo s kontroverznim putovanjem na zapad.

Kumarin otac rekao je kako povlačenje nema nikakve veze s putovanjem u SAD već se radi o tome da je njena obitelj htjela da djevojčica prođe kroz jedan drukčiji religijski ritual, simbolično vjenčanje, koje većina djevojčica njene etničke skupine prođe još u ranom djetinjstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savršenim tijelom do božanskog statusa

Nepalske božice već se stoljećima biraju u trima većim gradovima u dolini Kathmandu i drugim manjim gradovima gdje se održala tradicija biranja djevojčica "savršenih" tjelesnih atributa, a koje se za status božice biraju u najranijoj mladosti.

Idealna kandidatkinja mora imati 32 savršena tjelesna atributa, a nakon što bude proglašena za Kumaris status božice može imati sve dok ne dobije prvu mjesečnicu. To je čini običnom smrtnicom zbog čega se povlači s prijestolja.

Sajani Shakya je status božice stekla sa svega dvije godine kada je postala Kumari grada Bhaktapura. Nakon objave da se povlači s dužnosti, jutros je na ulicama Bhaktapura počela potraga za novom Kumari.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara