Neprocjenjivi biseri balkanske mitomanije: Isus Krist, Hrvat ili Srbin?

Neprocjenjivi biseri balkanske mitomanije: Isus Krist, Hrvat ili Srbin?

Foto: Getty/Press/123RF/Shutterstock

HRVATSKI mediji razljutili su srpske nakon što su osvanuli naslovi o uspjehu Davora Štefaneka koji ističu da je jedinu olimpijsku medalju za Srbiju zapravo osvojio - Hrvat.

To je neopisivo raspizdilo srpske medije koji su krenuli u protunapad, a po dobrom starom običaju "briljirao" je Infomer koji je objavio naslov "Ustaše se kite Štefanekovom medaljom".

Ukratko, ništa novo.

Međutim, to nas je podsjetilo na neka druga biserna prisvajanja s ovih prostora pa smo stvorili mitomanski "best of" kako bi se prisjetili nekih od najsjajnijih trenutaka s obje nabrijane strane.

HRVATI:

Diego Armando Maradona

Ako dobro pratite scenu prisvajanja vjerojatno vas neće iznenaditi "nevjerojatan" podatak da je legendarni Maradona porijeklom Hrvat.

Legenda kaže da je njegov "praprapraprapradjed" s majčine strane bio Hrvat, plemić s Korčule (dio ekipe tvrdi da je došao iz sela Praputnjak), a neki su to odlučili istinski uzeti k srcu i automatski ga prisvojiti kao čistokrvnog Hrvatinu jer... Eto. 

S druge strane, neki tvrde da za to ne postoje konkretni dokazi, ali realno, dokazi u ovakvim situacijama ionako nisu bitni.

Kralj Arthur

Neki hrvatski povjesničari tvrde da je majka kralja Arthura zapravo rođena u mjestu Igrane, danas popularnom odmaralištu, a turistička organizacija je to objeručke prihvatila da zaradi neku paricu.

U gradu se tako održava Noć kralja Arthura u čast njegove majke koja se zvala Igrein (Igraynne), a prema legendi, kralj Arthur je sahranjen u Podstrani u Hrvatskoj, gdje je pronađen i nadgrobni kamen.

Njegova majka je porijeklom s ovih prostora, kupala se na jadranskoj obali, pa je Igrane po njoj i dobilo ime.

Pure facts!

Isus Krist

U nekom idealnom svijetu Dnevno.hr bio bi satirični portal čiji je cilj ismijati desničarske budalaštine, ali u stvarnosti, ono što taj portal objavljuje samo tako izgleda.

"Ako su Hrvati u Isusovo vrije živjeli u Galileji, možda to rasvjetljava zagonetku podrijetla Isusa!", napisao je Tvrtko Dolić prije tri godine i dokazao ono što smo svi znali - ne govori se uzalud "Bog i Hrvati".

E sad, ako se informirate na portalima kao što je Dnevno.hr, isplati li se stvarno govoriti vam da je ovo najobičniji komad ludosti?

Gospa

Jest da je Gospa po nekoj logici poliglotkinja koja se ukazuje pojedinim vjernicima diljem svijeta dajući im beznačajne poruke koje kao da su izašle s plastičnih boca Jane, ali nigdje se ne ukazuje često kao u Međugorju gdje je praktički "resident svetica".

Kombiniramo li to s "činjenicom" da je na više manje svim hrvatskim tekmama (osim kad nije), to može značiti samo jedno - Gospa je bila i ostala Hrvatica.

Hrvatski joj je materinji pa zato tako često i reklamira lokalne cvjećarnice (Draga djeco! Danas vas pozivam da nešto stvarno učinite za Isusa Krista. Želim da svaka obitelj župe donese, kao znak predanja Isusu, po jedan cvijet do dana radosti), služi kao oglasna ploča i koristi riječ "napose" (Draga djeco! Želim vam reći da je ovo vrijeme napose za vas iz župe) ili ispaljuje materijal za Twitter (Draga djeco! Molite, molite, molite!) na dane kad nije posebno raspoložena za govorancije.

Homer (i Troja)

Davno su se mediji, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u svijetu, raspisali o "senzacionalnom otkriću" Meksikanca Roberta Salinasa Pricea koji je u svojoj knjizi “Homerova slijepa publika” dokazao da se Troja iz Homerova epa “Ilijada” ne nalazi u Hisarliku u Maloj Aziji (tvrdnja njemačkog arheologa Heinricha Schliemanna s kojom se složila i znanost) već u hercegovačkom selu Gabeli.

A kad je bal nek je maskenabal.

Kasnije se medijima proširila i priča o Homeru, koji je "Ilijadu" i "Odiseju" pisao 400 godina nakon Trojanskog rata, ali iz čijih se opisa "jasno" vidi da ne opisuje Troju već - Ljubuški.

Vojislav Šešelj

Iako je teško odgonetnuti zašto bi itko pri zdravoj pameti želio prisvajati ovaj naduti predmet sprdnje, učinili smo to u bezglavom pokušaju diskreditiranja.

Posjetite li hrvatsku verziju Wikipedije (mjesta koje je izvor svih provjerenih informacija) i ukucate ime Vojislava Šešelja, dočekat će vas i ova zanimljivost: "Šešelj podrijetlo vuče iz mjesta hercegovačkog sela Orahov Do, sela odakle dolaze svi ostali Šešelji. Ironično pripadnici roda Šešelj u Istočnoj Hercegovini - kojih ima i Srba i (nešto više) Hrvata, pripovijedaju da su svojedobno jedan katolik Šešelj odselio u Dubrovnik kako bi izbjegao kaznu za ubojstvo Turčina Omera, te su od njegova tri sina dvojica otišli za njim, a jedan je ostao obrađivati zemlju pravoslavnog manastira u Zavali i kasnije postao pravoslavac: taj je Šešelj predak svih Srba koji nose to prezime.Izgleda da se taj prijelaz na pravoslavlje dogodio početkom 18. stoljeća."

Svoj doprinos dao je i slavni stručnjak Bora Čorba koji je ustvrdio: "Tačno je da se Šešelj deklariše kao Srbin. On je jedini Srbin koji se preziva Šešelj, iako svi tvrde da Šešelj zapravo potiče od Hrvata."

SRBI

Fidel Castro

Srpska književnica Dragoslava Koprivica u svojoj knjizi "Besmrtni Kastro i srpski rod" došla je do nevjerojatnog podatka.

Naime, dugogodišnji komunistički vođa i kubanski predsjednik Fidel Castro korijene vuče iz Srbije, a s obzirom na značenje njegova imena ondje bi se zvao Verko ili Veroljub.

"On je poseban Don Kihot našeg vremena, nositelj programa nade, lucidni intelektualac koji me istinski inspirira i plus naš dalji rođak. To sam saznala proučavajući sve velike knjige i intervjue stranih autora s Castrom. Castrov otac je Kelt iz španjolske Galicije, malog mjesta Lugo. Svi profesionalno ozbiljni i neucijenjeni povjesničari znaju da su Kelti Srbi. Castrov otac je Angel Castro. Nisam našla nijedan dokaz da Angel Castro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović", piše ona, a ako nema dokaza da ne bi mogao - onda bi mogao.

James Bond

Svi znamo da je on "Bond, James Bond", ali znate li da je isti taj agent 007 zapravo "Popov, Duško Popov"?

U redu, nije, ali tko će se sad baviti glupostima.

Naime, radi se o Srbinu koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio trostruki špijun, a pratio ga je jedan drugi špijun, legendarni Ian Flemming koji ga je kasnije uvrstio u listu od petnaestak ostalih likova na temelju kojih je stvorio Bonda. Točnije, epizoda s Popovom bila je temelj za "Casino Royale".

No, to je i više nego dovoljno za naslov "James Bond je Srbin".

Michael Jackson

Čim su mediji spazili da je Michael Jackson tijekom suđenja 2004. oko vrata nosio odličje srpske kraljevske obitelji, mnogo toga je postalo kasno.

Kralj popa, srpska kraljevska obitelj... Jacko je Srbin! Doduše, Jacko je isto što i Džeko, pa bi i BiH mogla ozbiljno razmisliti trebaju li prisvojiti Jacksona.

Inače, Red bijelog orla dodjeljivao se za zasluge u ratu, a nestao je tijekom Drugog svjetskog rata, nakon raspada Kraljevine Jugoslavije, što je "zanimljiva" trivija na koju ste upravo potrošili dragocjeno vrijeme.

Isus Krist

Ako se ne možete uhvatiti za povijesnu građu i dokaze, rješenje je uvijek - YouTube video nepoznate žene.

Naime, ozbiljni mediji s nedovoljno odmaka prenijeli su teoriju da je Isus Krist zapravo rođen na Kosovu i Metohiji, a njegovo pravo ime je ni više ni manje nego Manojlo Nemanjić.

"Isus Hrist nije ime nego titula. Zna se kako mu je pravo ime – Manojlo", govori nepoznata "povjesničarka", a mediji prenose. 

Severina, Oliver, Zdravko Mamić, Thompson... 

"Senzacionalno otkriće" srpskog etnologa i povjesničara Božidara Kljajevića potrese regiju svaki puta kada se tabloidi odluče pozabaviti njegovim istraživanjima.

"Dragojevići su stara hercegovačka obitelj, a i Thompson je iz njihove loze. I Zdravko Mamić je srpskog porijekla, iz obitelji koja slavi Svetog Nikolu. Mogu se oni ljutiti koliko hoće, ali ne postoji hercegovačka porodica koja se nije razgranala u sve tri vjere", kaže Kljajević.

No, to je stara vijest. Prije desetak godina Kurir se "detaljno" pozabavio cijelom hrvatskom scenom pa su u jednom članku "odradili" i spomenute, ali i Severinu, Doris Dragović, Ninu Badrić, Gorana Karana, Jasmina Stavrosa i mnoge druge.

...i kompletna hrvatska reprezentacija

Kljajević je nedugo nakon toga odlučio odraditi i jednu grupnu povijesnu seansu pa je u jednom šusu riješio i kompletnu hrvatsku reprezentaciju, a njegova istraživanja objavljena su u članku "Fudbalska reprezentacija Hrvatske u Brazilu: Sve Srbin do Srbina".

Pletikosa, Srna, Ćorluka, Kovačić, Modrić, Kovač, Rakitić... Svi odreda Srbi. Naravno, u ovom tekstu.

Hobiti?

Odmah na početku, nitko ne kaže da je legendarni J.R.R. Tolkien bio Srbin već samo da se "kleo u Srbe", a teorija je da je mega-popularna trilogija "Gospodari prstenova" ništa drugo nego "transformacija burnih povijesnih događanja koja su zadesila Srbiju".

Drugim riječima, "Gospodari prstenova" zapravo su povijesna građa. 

Da ne gubimo vrijeme na detalje, dovoljno je pročitati kraj teksta koji se bavi ovom suludom teorijom: "Otud nije zgoreg napomenuti da postoji samo jedna zemlja iz perioda Velikog rata koja po svom neobičnom geografskom položaju i specifičnoj istoriji, krajnje bajkovito odgovara Okrugu. Za žitelje Evrope u tom periodu, ta zemlja je isto tako mala i nepoznata, a njeni žitelji takođe obrađuju zemlju i žive u selima kao i hobiti. Ta zemlja je Srbija!"

Neprocjenjivo!

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara