New York zabranjuje mobitele u kazalištima

NAKON što je zabranio pušenje u barovima i restoranima, grad New York rješava ono što mnogi smatraju još jednim velikim javnim problemom: zvonjavu mobitela u kazalištima, javlja u četvrtak BBC.

Od travnja će upozorenja za isključivanje mobitela prije predstave ili koncerta pratiti i prijetnja kazne od 50 dolara. Svi koji će zvati, razgovarati na mobitel ili primati pozive za vrijeme predstave kršit će zakon. Izgleda da je New York prvi veliki američki grad koji će uvesti takav zakon.

Gradonačelnik Michael Bloomberg suprostavio se prijedlogu s objašnjenjem da bi takav zakon bio neprovediv. Pokušao je spriječiti usvajanje, ali je nadglasan u gradskom vijeću New Yorka s 38 glasova za prema 5 protiv.

´To je stvarno pitanje kvalitete života´, kaže gradski vijećnik Phil Reed, glavni zagovornik novog zakona. ´Budući da bi se primjenjivao samo tijekom predstave, ne tražimo od ljudi mnogo´.

Novi zakon odnosi se na koncerte, kina, kazališta, ali i muzeje i knjižnice. Zabranjuje i korištenje zvučnih bipera, no dopušta da se mobiteli koriste tijekom stanki i u predvorjima kazališta.

Gradonačelnik Bloomberg kaže da je takav zakon nepotreban.

´Nemamo problema s utišavanjem publike´, rekao je, podržavajući ´neformalnija sredstva´ koja bi osigurala da publika bude tiho za vrijeme predstava.

Industrija mobitela također se suprotstavila novom zakonu.

´Grad ne može propisivati pristojnost i razumnost´, kaže Thomas Wheeler, predsjednik Udruge mobilne telefonije i Interneta. Dodao je da su mobiteli samo jedan mogući izvor bezobzirnog ponašanja u kazalištu.

´Razgovaranje, pjevanje, šuškanje bombonima...´ jednako tako smetaju, izjavio je on.

Međutim, nepopravljivi ovisnici o mobitelima ipak mogu brbljati usred akcije ako se nalaze na stadionu. Novi zakon na odnosi se na sportska događanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara