Nijemci očekuju sumornu 2003. godinu

Čini se da Nijemci pesimistično dočekuju nadolazeću 2003. godinu, pokazala je tradicionalna godišnja anketa.

Manje od trećine Nijemaca vjeruje da će gospodarstvo iduće godine rasti i da će se nezaposlenost smanjiti, rezultati su ankete Instituta Allensbach za ispitivanje javnog mnijenja.

Ispitivanje, koje se provodi od 1949. godine, pokazuje da je 31 posto Nijemaca optimistično, isto toliko je zabrinutih, a 30 posto skeptičnih.

Po podacima instituta, optimizam je bio niži jedino 1950. godine tijekom Korejskoga rata, 1973. u doba naftne krize i u vrijeme gospodarskih teškoća početkom 80-tih godina 20. stoljeća.

Rezultati ankete postali su udarna vijest u njemačkim medijima, zasjenivši čak i iračku krizu. Tako ´Sueddeutsche Zeitung´ u glavnoj temi pod naslovom ´Teška godina pred Nijemcima´ procjenjuje da će njemačko gospodarstvo u idućih 12 mjeseci još dublje tonuti.

U prosincu je evidentirano 4.2 milijuna nezaposlenih Nijemaca, najviše u posljednjih pet godina. Procjenjuje se i da će vlast morati dodatno smanjiti prognoze o planiranom rastu od 1.5 posto.

Ugledni ekonomisti procjenjuju da će već u veljači broj nezaposlenih porasti na 4.5 milijuna te da će gospodarstvo iduće godine rasti po stopi od 1.1 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara