Nik Titanik: Državni poglavar, nećemo je imenovati, žalio se na svoju karikaturu

Nik Titanik: Državni poglavar, nećemo je imenovati, žalio se na svoju karikaturu
Foto: Nik Titanik

"KRONIKA hrvatske gluposti" prigodni je naziv retrospektivne izložbe karikatura Nika Titanika povodom 25 godina njegove karijere. Izložba se otvara u utorak, 24. rujna 2019., s početkom u 19 sati u Muzeju Mimara, a bit će otvorena točno mjesec dana.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama 24 sata, pri čemu britko i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. 

"Između više od 11.000 objavljenih i isto toliko neobjavljenih karikatura i crteža za izložbu je odabrano njih 300-tinjak najboljih ili bar onih koji su izazvali određeni odjek među čitateljima u ovih zadnjih 25 godina, koliko je prošlo otkad mi je objavljena prva karikatura u studentskom listu Puls početkom 1994. godine, i one predstavljaju mali presjek svega onoga što se događalo u našem društvu u tom periodu. Što se tiče moje karijere i prvih 25 godina, mogu reći da je ovo bilo jedno fino zagrijavanje za ono pravo što dolazi u sljedećih 25", riječi su kojima je Nik za Index opisao izložbu, odnosno 25 godina svoje karijere.

U 25 godina netko se morao uvrijediti zbog načina na koji je prikazan ili?

"Iako većina naših političara ne ostavlja dojam baš najbistrijih stvorenja, nitko od njih do sada nije bio toliko glup da je javno protestirao zbog određene karikature. Bilo je pritužbi u kuloarima, ali zahvaljujući mojim urednicima, nikada nisu dolazile do mene u direktnom obliku. Zanimljivo je spomenuti da je najteža pritužba došla zbog vizualnog prikaza jednog od naših državnih poglavara (nećemo je baš sad imenovati), pa sam morao raditi određene stilske i modne prepravke na samoj figuri", priznaje naš sugovornik.

Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara. 

"Hrvatska je lijepa naša za karikaturiste. Kad bih ovo radio u nekoj razvijenoj i sređenoj skandinavskoj državi, umro bih od gladi ili bih morao emigrirati. U 'razvijenu' i 'sređenu' Hrvatsku", zaključuje Nik.

Sljedećih deset karikatura upravo je on izabrao kao deset najboljih. Uživajte!

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara