Nikad prežaljen i zaboravljen: Obilježava se četvrta godišnjica smrti Toše Proeskog

Nikad prežaljen i zaboravljen: Obilježava se četvrta godišnjica smrti Toše Proeskog

Foto: Arhiva, Maja Zlatevska/Cropix

PRIJE točno četiri godine poginuo je makedonski glazbenik Toše Proeski. U prometnoj nesreći kod Nove Gradiške, talentirani pjevač poginuo je 27. godini života. Pred njim je bila sjajna karijera, no sve je prekinuto tog kobnog jutra. Proeski je jedan od prvih glazbenika koji je ujedinio cijeli prostor bivše Jugoslavije. Obožavan je bio svugdje, a u rodnoj Makedoniji uživao je kultni status. Hrvatski mediji svojedobno su ga, nakon koncerta u zagrebačkoj Tvornici, proglasili "ultimativnom balkanskom zvijezdom".

Nije uživao veliku popularnost samo među obožavateljima, već je bio miljenik struke te kolega, koji za njega do danas imaju samo riječi hvale. Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Kruševu u Makedoniji. Od najranije dobi pokazivao je veliki glazbeni talent, a na kraju i diplomirao na Muzičkoj akademiji u Skopju, kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Postao je tako jedan od rijetkih školovanih pop pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a svoj nevjerojatni vokal pokazivao je pri svakoj izvedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavio se i humanitarnim radom, a njegova međunarodna zaklada "Toše Proeski", nastavila je s njegovim humanitarnim akcijama. Njegova obitelj je i dalje neutješna. Proeski je svoj posljednji koncert održao 5. listopada u Skopju, a njegovi obožavatelji stoga svake godine održavaju manifestaciju "Zvjezdano nebo za Tošu". Godišnjica njegove smrti obilježava se danas i u Makedoniji i u Hrvatskoj. Njegovi obožavatelji u Kruševu odslušali su misu u crkvi u Kruševu, a potom se zaputili na njegov grob. U Hrvatskoj se misa za Tošu održava u makedonskoj crkvi u Zagrebu. Toše je osvajao dobrotom i neizmjernim talentom, a njegov lik i djelo nikada nisu zaboravljeni među brojnim obožavateljima na ovim prostorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara