NISMO 350Z: Američka ekskluziva

PRVI put u 37-godišnjoj tradiciji proizvodnje sportskih vozila, Nissanova paleta sportskih Z modela proširena je jedinstvenim NISMO 350Z. Nova, peta po redu izvedba u ponudi za 350Z premijerno se predstavlja američkoj publici na auto-salonu u New Yorku, a u prodaju će stići tijekom srpnja ove godine.

NISMO, glavni dobavljač dijelova i opreme za tuning Nissanovih vozila od 2003 godine u SAD-u, bilježi "svoj" prvi model 2005. godine kada je sudjelovao na opremanju terenca Frontier. 350Z je drugi po redu model Nissanovog tunera, a karakterizira ga brojna atraktivna oprema provjerene kvalitete. Time je ovaj model stekao status najatraktivnijeg Nissana u domeni sportskih automobila, barem dok na tržište ne stigne novi Skyline.

Najistaknutije obilježje atraktivnog noviteta tiče se dizajna, a obuhvaća eksterijer vozila. Set spojlera donosi agresivniji izgled, a zahvaljujući stražnjem difuzoru i redefiniranom obliku spojlera minimizirani su uzgonski efekti. Rezultat je suvereno ponašanje vozila pri višim brzinama, kao i lakše praćenje zadane putanje.

Puno veće modifikacije oku su nevidljive, ali se itekako osjete. Karoserija je dodatno ukrućena pojačanjima na najopterećenijim pozicijama, a vozilo posjeduje unaprijeđeni ovjes. Osim toga, 350Z sada koristi usluge Brembo kočničkog sustava s četiri.klipnim čeljustima i diskovima promjera 12,8 inča sprijeda i dvo-klipnim čeljustima i diskovima promjera 12,7 inča straga.

NISMO 350Z je baziran na obnovljenoj izvedbi modela koja uključuje snažniji motor. 3,5-litreni V6 motor (VQ35HR) razvija 306 KS pri 6.800 o/min i 363 Nm pri 4.800 o/min uz napomenu da je 90 % momenta dostupno u rasponu 2.000 do 7.000 o/min. Ostala poboljšanja motora uključuju elektromagnetsko podešavanje ispušnog ventila (eCVTCS), prošireno radno područje (do 7500 o/min) te simetričnu dvostruku usisnu granu.

Motor je usuglašen sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, serijska oprema uključuje  sustav nadzora trakcije (Traction Control System, TCS), kao i VLSD (Viscous Limited-Slip Differential) s ograničenim proklizavanjem. Dijelom standardne opreme također su elektronički nadzirani progresivni servo upravljač, disk kočnice s ABS sustavom te elektronički nadziranom silom kočenja (EBD) i pomoći pri kočenju (BA)

Prijenos snage na podlogu vrši se preko Bridgestone pneumatika promjera 19 inča straga (265/35) i broj manjima sprijeda (245/40), te montiranim na Rays naplatke. Tehnološke novosti završavaju sportskim ispušnim sustavom. Dostupne su četiri boje karoserije, Redline crvenu, Magnetic crnu, Alloy srebrnu i Pikes Peak bijelu.

Atraktivnosti ne nedostaje niti u kabini. Poseban tretman za putnike osiguravaju jedinstvene presvlake sjedala, sportska dekoracija u vidu alu-detalja i bijele podloge instrumenata, kao i pločica sa serijskim brojem vozila.

Nismo 350Z se serijski oprema univerzalnim primopredajnikom HomeLink®, tempomatom, potpunom elektrifikacijom i potpunim setom zračnih jastuka. Nadoplata nema niti u slučaju bi-ksenonskih svjetala sprijeda i LED tehnologije osvjetljenja straga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara