Nissanov robotski automobil oponaša ribe

GODINU dana nakon predstavljanja robota inspiriranog letom bumbara Nissan nam donosi konceptni robotski automobil EPORO nadahnut ribama, koji nastoji na optimalan način oponašati kretanje ribe u jatu.

Zanimljivi EPORO čije je ime kratica EPisode O (Zero) Robot (robot koji cilja na nultu emisiju CO2 i izbjegavanje sudara) premijerno je predstavljen na Sajmu Makuhari unutar izložbe elektroničke i informacijske tehnologije CEATEC (Cutting-edge IT & Electronics Comprehensive Exhibition).

Robotski automobil EPORO, kao i u slučaju prethodnika (BR23C) inspiraciju nalazi u životinji izraženih tzv."protusudarnih" obilježja. No, za razliku od bumbara kao individualnog putnika, ribe putuju u jatima, pa tako EPORO donosi revoluciju u tehnici izbjegavanja sudara.

Iskorištena su tri pravila ribljeg ponašanja. Prvi i osnovni je temelj osjeta bočne linije i vida, ovdje putem laserskog daljinomjera UWB (Ultra Wide Band) komunikacijske tehnologije. On omogućuje izbjegavanje sudara (područje 1), zajedničko kretanje uz zadržavanje određene udaljenosti i usklađene brzine (područje 2), te približavanje drugim čimbenicima prometa na većim udaljenostima (područje 3).

Ukratko, riječ je o prvom robotskom vozilu na svijetu koje putuje u skupini i komunikacijskim tehnologijama razmjenjuje informacije s drugim članovima iz skupine. U svakom slučaju radi se o vrlo zanimljivom no ne i jedinom vozilu koje inspiraciju pronalazi u prirodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara