Niste ni znali da se to može: Ovi zabavni trikovi u Googleu će vas oduševiti

Niste ni znali da se to može: Ovi zabavni trikovi u Googleu će vas oduševiti

Screenshot: Google

DOBRO je poznato da Google voli smišljati razne zgodno dizajnirane inačice svog loga (Doodleove), ubacivati čak i interaktivne igre u njih, ali u Googleu postoje i neke skrivene sitnice koje vas mogu zabaviti na nekoliko minuta. Tko zna, možda i dulje. Guardian donosi neke od easter eggova koje možete isprobati.

Star Wars Google

"Star Wars" manija ponovno je u jeku pa zašto ne biste i svoj Google pretvorili u svima prepoznatljivi žuti tekst koji plovi galaksijom. Jednostavno upišite "a long time ago in a galaxy far, far away" i gledajte kako se rezultati pretrage pretvaraju u početak "Star Wars" filma.

Okretanje

Upišete li "do a barell roll" ili "z or r twice", Google će se okrenuti za 360 stupnjeva. Nije da to ima posebnu svrhu, ali zašto ne.

Naginjanje

Slično prethodnoj akrobaciji, upisivanje pojma "askew" u tražilici blago će nagnuti vašu stranicu.

Treptanje

Ako upišete "<blink>" u tražilicu, Google će vam pronaći taj pojam. To se podrazumijeva. Ono što je malo čudnije je da će svaka riječ "blink" koja se prikazuje na ekranu treptati.

Vremenski stroj

Svi se koristimo Googleom toliko godina da najčešće ni ne primjećujemo kako se s godinama mijenjao. Ako upišete "google in 1998", moći ćete vidjeti kako je tražilica izgledala prije 18 godina.

Zerg Rush

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Google ima i neke vrlo čudne i neobično zabavne skrivene opcije. Upišite "zerg rush" i gledajte kako vam mala slova "o" iz Googleova loga uništavaju stranicu. To je zapravo referenca na taktičku igru "StarCraft" u kojoj je taj pojam označavao slanje velikog broja slabih jedinica na neprijatelja.

Breakout

"Breakout" je legendarna igra koju smo svi igrali u nekom njezinom obliku. Ako upišete "atari breakout", dobit ćete Googleovu verziju igre s pločicom, lopticom i ciglama na kojoj možete izgubiti više vremena nego što biste se usudili priznati.

Super Mario

Nastavljamo s temom igara, iako je ovo zapravo samo referenca na legendarnog talijanskog vodoinstalatera. Dok nam Google ne omogući da igramo Super Marija u tražilici, morat ćemo se zadovoljiti pretraživanjem "super mario bros" i klikanjem na kutiju s upitnikom koja će se pojaviti na desnoj strani ekrana ispod slike. Proizvest će zvuk novčića koji je ugrađen u podsvijest svima koji su barem jednom zaigrali ovu igru.

Igra života

"Conway's game of life" fraza je koju možete upisati u tražilicu i gledati malu verziju simulacije evolucije koju je dizajnirao matematičar John Horton Conway.

Novčić i kocka

Nekada je najpošteniji način odlučivanja bacanje novčića ili kocke. Sada čak ni to ne morate činiti izvan Googlea. Upišite "flip a coin" ili "roll a die" i pred sobom imate virtualni novčić ili kocku koji vam nikad neće odletjeti ispod kreveta ili iza ormara.

Usporedbe hrane

Vrlo korisna opcija za sve one koji paze na unos kalorija ili samo žele usporediti dvije namirnice. Jednostavno unesite dva naziva i između njih "vs", primjerice "apples vs oranges" i prikazat će se nutricionistički podaci obje namirnice.

Baconov broj

Sada smo već na čudnoj strani Googlea. Baconov broj ili stupnjevi Kevina Bacona neobična je pretpostavka da su sve osobe u svijetu filma i televizije povezani s glumcem Kevinom Baconom, samo je pitanje u koliko koraka. Zvuči nevjerojatno, ali je zapravo i vrlo zabavno. Upišite "Bacon number" i ime i prezime neke slavne osobe, a Google će izračunati Baconov broj.

Googleovi jezici

Google je lokaliziran na brojne jezike, no ova skrivena mogućnost pokazuje da ih ima i više nego što je ikome potrebno. Pronalaženje ove mogućnosti ne zahtijeva upisivanje u tražilicu, nego iza Googleova URL-a. Primjerice, iza "google.hr/" upišite "?hl=xx-klingon", "?hl=xx-pirate", "?hl=xx-elmer" ili pak "?hl=xx-hacker" i pretražujte na klingonskom, piratskom, hakerskom ili jeziku Elmera Fudda. Tko zna, možda postavite jednu od tih tražilica kao svoju početnu stranicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara