Njemačka uvodi zakon koji bi influencerima mogao otežati stvari na Instagramu

Njemačka uvodi zakon koji bi influencerima mogao otežati stvari na Instagramu
Foto: Instagram

NJEMAČKA vlada planira uvođenje zakona koji bi regulirao propagandne sadržaje na internetu, što se posebice odnosi na influencere čije objave su često plaćene kao reklama a da nisu kao takve prepoznate.

"Smatramo da se razumije samo po sebi da objave za koje netko plati, budu označene kao reklame“, rekao je državni tajnik u njemačkom ministarstvu pravosuđa Gerd Billen za javni servis ZDF.

Najava zakona je reakcija na pravnu nesigurnost kada je u pitanju širenje sadržaja preko platformi poput Instagrama.

Početkom godine sud u Karlsruheu je influencericu Pamelu Reif, koja na Instagramu ima preko četiri milijuna pratitelja, prisilio da svoje sadržaje na kojima se nalaze linkovi na online trgovine označi kao reklame.

U slučaju Cathy Hummels sud u Muenchenu je zaključio kako je "opće poznato" da ona radi reklamu za razne marke pa da prema tome nije potrebno postove označavati kao reklamu.

"Novi zakon bi trebao olakšati definiciju toga kada neki post na Instagramu postaje reklama i tako otkloniti nesigurnosti koje se pojavljuju u ovom sektoru", rekao je Billen.

Influenceri imaju velik utjecaj na publiku, pogotovo mlađu, te su stoga njihovi kanali zanimljiva platforma za komercijalne kompanije prije svega na području mode i lifestylea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara