Nogometaš Anton Hysen: Ja sam homoseksualac

Foto: Screenshot/YouTube

ANTON HYSEN 20-godišnji je nogometaš švedskog četvrtoligaša Utsiktensa. Sin je legendarnoga švedskog nogometaša Glenna Hysena i brat aktualnog reprezentativca Tobiasa. "Ja sam nogometaš i gay", otkrio je nedavno Hysen istinu glede vlastite seksualne orijentacije u jednome švedskom magazinu. Sada je to potvrdio u razgovoru za njemačko izdanje Bilda.

"Svjestan sam svoje homoseksualnosti već godinama. Znaju to moja obitelj i prijatelji. Jedan magazin u Švedskoj molio me za članak na tu temu. Rekao sam sebi: `Neka se dogodi! Nemam što skrivati!`. Vrlo sam zadovoljan što se to dogodilo. Siguran sam da će me sada mnogo ljudi mrziti, možda čak i ovdje u Švedskoj. Svejedno mi je. Ono sam što jesam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleski nogometaš Justin Fashanu, poznat kao prvi igrač koji je otkrio svoju homoseksualnost 1990. godine, osam godina nakon "outinga" počinio je samoubojstvo zbog osude okoline. Hysen je rekao da se ne boji osude vlastitoga društvenog okruženja. "Bit će, siguran sam, ispada i negativnih reakcija. Ipak, ne bojim se. Mogu me zvati `tetkicom`. To me neće izbaciti iz takta", rekao je.

Na pitanje zašto više nogometaša homoseksualne orijentacije ne izlazi iz s istinom, mladi je igrač odgovorio: "Vjerojatno to ovisi iz koje kulture nogometaš dolazi, podržavaju li ga obitelj i prijatelji. Puno je malih stvari koje mogu onemogućiti izlazak istine na vidjelo. Siguran sam da će u skoroj budućnosti puno igrača učiniti isto što sam učinio ja. Zasad vlada strah, ali nadam se da će budućnost donijeti promjenu".

Otac mladog nogometaša, danas 51-godišnji Glenn, u 80-im je godinama prošlog stoljeća bio slavni nogometaš i kapetan švedske reprezentacije. Igrao je za Göteborg s kojim je osvojio dva Kupa UEFA-e (1982. i 1987.), kao i za PSV Eindhoven, Fiorentinu i Liverpool, s kojim je osvojio posljednji naslov engleskog prvaka, 1990. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara