Nominacije za najbolji strani film: Zlostavljanje žena, zatvorski život i nasilje u idiličnom selu

Nominacije za najbolji strani film: Zlostavljanje žena, zatvorski život i nasilje u idiličnom selu

Tekst: N.Š.
Screenshot: Youtube

NJEMAČKA predratna drama Michaela Hanekea "Bijela vrpca", koja je prošle godine dobila nagradu u Cannesu, favorit je u kategoriji za najbolji strani film na ovogodišnjim Oscarima.

Uz njega, u istoj je kategoriji nominiran peruanski film "Mlijeko tuge", koji je prošle godine osvojio glavnu nagradu na Berlinaleu, argentinski "The Secret in their Eyes", izraelski "Ajami" i francuski "Un Prophete". Dobitnik Zlatnog globusa, austrijski filmaš Michael Haneke čiji su filmovi "Cache", "The Piano Teacher" i "Funny Games" odavno poznati i priznati u Europi, mogao bi ove godine osvojiti prvog Oscara. Film "Bijela vrpca" smatra se odličnom studijom ljudskih odnosa koji su doveli do razvoja nacizma. Priča je smješta u jedno selo, u predratnoj Njemačkoj gdje niz događaja dovodi do otkrivanja mučnih tajni idiličnog mjesta. Haneke je odbio komentirati nominaciju za Oscara.

Dva južnoamerička filma

"Mlijeko tuge" mlade peruanske redateljice Claudie Llose progovara o problemu zlostavljanja žena tijekom višedesetljetnog rata između vlade i gerilskih skupina. Riječ je o prvom peruanskom filmu nominiranom za Oscara. Još jedan južnoamerički film "The Secret in Their Eyes" argentinskog redatelja Juana Jose Campanella, ima dobre izglede za osvajanje zlatnog kipića s obzirom da je Campanella bio nominiran 2002. godine za film "Son of the Bride". Poznato je kako Akademija voli nadoknađivati svoje "propuste" u prošlosti te je sklona nagraditi redatelje koji su duže prisutni na Oscarima, ali nisu ništa osvajali.

Život Palenstinaca u Izraelu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ajami" je film izraelskog Arapa Scandara Coptija koji opisuje težak život u židovsko-arapskoj četvrti grada Jaffe. Redatelj je rekao da se nada kako će prikazivanje nasilja, siromaštva i prisutnosti droge u Jaffi, podići svijest o tome kako zapravo izgleda život Palestinaca u Izraelu. "To će nas staviti na kartu svijeta", rekao je Copti komentirajući nominaciju.

Preživljavanje u zatvoru

Proslavljeni francuski redatelj Jacques Audiard sa svojim je filmom "Un Prophete" osvojio drugu nagradu na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Radi se o zatvorskoj drami koja prikazuje nepismenog zatvorenika koji sam sebe obrazuje i postaje ključan igrač u krugovima krijumčara droge. Zatvorski život i snalaženje u krutim pravilima bandi pokazuje kako se ta pravila ne razlikuju puno od onih u "vanjskom svijetu".

Kontroverzan odabir filmova

Prošle je godine titulu najboljeg filma na stranom jeziku osvojio japanski film "Odlasci" o glazbeniku koji priprema tijela za sprovode. Za mnoge je to bilo iznenađenje, jer se od početka favoritom smatrao izraelski dokumentarac "Waltz With Bashir". Proces nominacija u toj kategoriji već je godinama sporan, jer svaka zemlja može prijaviti samo jedan film zbog čega mnogi dobri filmovi niti ne uđu u konkurenciju, a izbor između 60 kandidiranih uglavnom vrše stariji i umirovljeni članovi Akademije koji imaju vremena ići na kino-predstave avangardnih filmova. Akademija je stoga prošle godine uspostavila posebnu komisiju za izbor devet filmova koji su ušli u uži krug za nominacije dok je druga komisija zadužena da iz toga napravi izbor pet nominiranih stranih filmova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara