Nominacije za Oscara odražavaju odličnu filmsku godinu za žene

TKO GOD da 23. ožujka kući odnese zlatni kipić, ovogodišnja će dodjela Oscara biti velika pobjeda žena.

U gradu u kojem još uvijek vlada glamur i u kojem se glumice često žale da nakon 35. za njih više nema dobrih uloga, Hollywood je u utorak nominirao jednu od najvećih, najkompleksnijih skupina žena u modernoj povijesti Oscara.

´Ovo nisu velike dramske uloge, već psihološki komplicirani portreti koji zadiru u duše i srca tih žena. Ono što je ove godine zaista sjajno jest da ih ima toliko puno´, kazao je jedan od stalnih pratitelja Oscara Tom O´Neil.

Od Nicole Kidman i Julianne Moore u intenzivnoj emocionalnoj drami ´The Hours´ do Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones i Queen Latifah u mjuziklu ´Chicago´, nominacije za glavnu i sporednu žensku ulogu odražavaju dubinu i domet vodećih holivudskih glumica.

´The Hours´ i ´Chicago´, koji su nominirani i za najbolji film, ne mogu biti različitiji filmovi po stilu, tonu ili temi kojom se bave, ali i jedan i drugi nisu tipični holivudski uratci.

´Pogledajte Renee Zellweger u ´Chicagu´. Ona nije tipična holivudska heroina´, rekao je O´Neil u razgovoru za Reuters.

Salma Hayek nominirana je za najbolju žensku ulogu za svoj portret vrlo netipične, nekonvencionalne meksičke umjetnice Fride Kahlo u filmu ´Frida´.

Hayek je godinama lobirala kako bi skupila novac za taj film i dokazala da bivša meksička zvijezda sapunica, poput nje, može uspjeti u Hollywoodu kao glumica, producentica i redateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ovo je sjajna godina za žene´, kazao je predsjenik Akademije filmskih znanosti i umjetnosti Frank Pierson prilikom objave nominacija, dok je Scott Rudin, producent filma ´The Hours´, dodao da su scenaristi konačno počeli prepoznavati sve veću važnost ženske publike, te kao rezultat toga počeli pisati bolje uloge za žene.

´Krasno je vidjeti raspon nominiranih glumica´, izjavila je Kathy Bates, nominirana za najbolju sporednu glumicu za ulogu sredovječne žene u flmu ´About Schmidt´.

´Za nas, žene preko pedesete, trenutno postoji velik raspon uloga, i nadam se da će tako i ostati.´

Meryl Streep, koja trenutno uživa pohvale kritičara za nastup u drami ´The Hours´, nominirana je za sporednu ulogu u komediji ´Adaptation´. To je njezina 13. nominacija za Oscara, čime je 53-godišnja glumica premašila dosadašnji rekord legendarne Katharine Hepburn.

Diane Lane, koja je nominirana za portret žene koja vara supruga u filmu ´Nevjerna´, također je izjavila kako je primijetila da joj u posljednje vrijeme stižu ponude za širi spektar uloga.

Julianne Moore nominirana je za najbolju glavnu i sporednu ulogu za nastup u dramama ´Far From Heaven´ te ´The Hours´. Međutim, ona za razliku od svojih kolegica nije tako sigurna da će ovogodišnji jak nastup glumica na Oscarima neophodno donijeti i više boljih uloga za glumice.

´Lijepo je biti nominiran u godini u kojoj je toliko pozornosti posvećeno glumicama´, kazala je Moore.

´Ne znam je li to trend, ali smatram da jest odraz većeg zanimanja publike za ozbiljnije i dublje filmove.´

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara