Nove teorije o Jacku Trbosjeku

UMOBOLNI pacijent, lokalni mesar, umjetnik Walter Sickert, serijski trovač žena, pa čak unuk kraljice Viktorije jedan od tih ljudi, kako se već desetljećima sumnja, pretpostavlja ili nagađa, zapravo je stravični i legendarni londonski ubojica Jack Trbosjek.

No, što ako pravi Jack Trbosjek nije ni bio iz Londona, niti čak iz Velike Britanije? Što ako je bio pomorac koji je svoj krvavi trag ostavio i u Nikaragvi i Njemačkoj.

Samozvani detektivi ("trbosjekolozi") koji tragaju za pravim ubojicom i kojih ima na tisuće, zbunjeni su novom knjigom koja izlaže tezu da je najpoznatiji britanski ubojica zapravo bio pomorac koji je ubijao u lukama u kojima je pristajao.

U zloglasnom londonskom East Endu Trbojsek je 1888. u deset tjedana okrutno ubio pet prostitutki. Nekima je čak izvadio organe.

Trevor Marriott, bivši detektiv i autor kontroverzne knjige "Jack Trbosjek: Istraga u 21. stoljeću", smatra da je policija krivo pretpostavljala da je ubojica živio i radio u londonskom East Endu propustivši uočiti pravilo u datumima zločina.

"Vjerujem da je policija bila zaslijepljena i nije razmotrila mogućnost da je ubojica mogao biti pomorac", rekao je.

Marriott vjeruje da je ubojica stigao na jednom od desetak brodova koji su u vrijeme ubojstava pristajali kod East Enda. Ipak, podaci o posadama uništeni su ili izgubljeni zbog čega mogućem ubojici nije moguće ući u trag.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je, međutim, izvješća o šest prostituki izmasakriranih u stilu Jacka Trbosjeka u Nikaragvi u siječnju 1889. također u desetodnevnom razdoblju, samo dva mjeseca nakon što je njegov krvavi pohod navodno prestao.

Uslijedilo je slično ubojstvo u Londonu u veljači, jedno u njemačkoj luci Flensburg u listopadu i još jedno u Londonu u srpnju 1891. godine.

Unatoč uvriježenom mišljenju, Marriott također tvrdi da Trbosjek nije imao znanja iz medicine. Čak i da je bio iskusan kirurg, teško da bi u mračnim uličicama mogao izvaditi ženske organe, objašnjava. On vjeruje da su organi žrtvama uklonjeni u mrtvačnici radi prodaje na unosnom nezakonitom tržištu organa toga doba.

O poznatom ubojici pojavila se još jedna knjiga. "Ujak Jack" autora Tonyja Williamsa iznosi tezu da je ubojica bio autorov predak, Sir John Williams, ginekolog djece kraljice Viktorije i osnivač Nacionalne knjižnice Walesa.

Istražujući obiteljsku povijest, Williams je, naime, otkrio da je njegov predak imao praksu u Whitechapelu, zbog čega je došao u kontakt s prostitutkama u tom području. Njegove bilješke otkrivaju također da je 1885. izvršio pobačaj Mary Ann Nichols, prvoj Trbosjekovoj žrtvi.

Williams vjeruje da je Sir John bio ogorčen prostitutkama koje su ostajale u drugom stanju dok njegova žena nije mogla imati djecu. Smatra da ih je ubijao iz osvete ili radi istraživanja njihovih organa kako bi pronašao lijek za neplodnost.

Sir John je ubrzo doživio nešto slično živčanom slomu, odustao je od medicine i zauvijek se vratio u Wales, a ubojstva su potom prestala, navodi se u knjizi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara