Novi hvalospjevi hrvatskom turizmu

Britanski novinari oduševljeni su jadranskom obalom, posebice južnim dijelom, za kojeg pišu da je jedan od rijetkih "rajeva na zemlji" takve vrste, a posebno ističu Dubrovnik i Korčulu kao najljepša mjesta za ljeto 2007. godine.

Zapravo, Times je objavio takav tekst da od pustih hvalospjeva ni Hrvat isprva ne bi shvatio da se radi o zemlji s brojnim problemima u turizmu, a Britanci su je opširnim člankom digli na pijedestal.

Iako nas, po pisanju britanskih novinara, Grčka "tuče" u povijesti, Hrvatska osvaja "svojom neposrednošću, prirodnošću i beskrajno ljubaznim stanovništvom".

Novinar James Stewart čitateljima je objasnio i značenje nekih pojmova koje se ne mogu prevesti s hrvatskog jezika, a značajne su za naš turizam, pa će Britanci nakon ovog eseja znati što je konoba, peka, brodet, pašticada, ražnjići itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene noćenja u Grčkoj i Hrvatskoj su vrlo slične, piše Sunday Times, ali hrvatski hoteli ipak imaju nešto viši standard (ugodnog li iznenađenja!), pa tri zvjezdice za neki hotelski objekt ne znače isto kod nas i našeg "turističkog rivala".

Posebno su oduševljeni značajnim odmakom od doba Jugoslavije, pogotovo što se tiče uređenja hotela i ostalih ugostiteljskih objekata, koji su, piše Times, "sve manje socijalistički", a sve se više primjenjuje moderan, ali nenapadan dizajn kojeg se ne bi posramili mnogi zapadni, razvijeni gradovi u Europi.

Obzirom na brojne hvalospjeve koje Hrvatska za turističku spremnost dobiva već početkom ove godine, bit će zanimljivo vidjeti koliko će sve to utjecati na porast broja noćenja te hoćemo li opravdati zaista visoka očekivanja zahtjevne europske klijentele.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara