Novo lansiranje SpaceX Falcon 9 rakete - slijetanje je bilo "grubo"

Novo lansiranje SpaceX Falcon 9 rakete - slijetanje je bilo "grubo"

Foto: NASA

Raketa SpaceX Falcon 9 opet će pokušati sletjeti natrag na pokretnu platformu na moru. Ako sve bude išlo po planu, satelit na zemljinoj orbiti Jason - 3 pozicionirat će se sat vremena nakon lansiranja. Ova misija obilježava eksperimentalno slijetanje u prvoj fazi sekundarnog cilja ispitivanja.

Slijetanje je bilo "grubo'" i nije bilo baš potpuni uspjeh, no raketa nosač ipak je sletila na teglenicu. Samo lansiranje i postavljanje satelita Jason 9 na orbitalnu poziciju bilo je uspješno. 

3, 2, 1... liftoff of Jason-3 aboard SpaceX Falcon 9. Watch continuing launch coverage on http://www.ustream.tv/nasahdtv

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posted by NASA Jet Propulsion Laboratory on Sunday, January 17, 2016

Falcon 9 je serija raketa srednje nosivosti koju razvija i koristi privatna aeronautička tvrtka SpaceX. Raketa je u stanju ponesti 13.150 kg u nisku zemljinu orbitu (LEO) ili do 4.850 kg u geostacionarnu transfernu orbitu (GTO). Falcon 9 ima tri inačice, Falcon 9 v1.0, Falcon 9 v1.1 i Falcon 9-R. Želja tvrtke SpaceX je raketu Falcon 9 učiniti barem djelomično višestruko upotrebljivom. 

It's launch day! Watch Jason-3 live on http://www.nasa.gov/ntv. Launch set for 10:42 a.m. PT (1:42 p.m. ET, 18:42 UTC).

Posted by NASA Jet Propulsion Laboratory on Sunday, January 17, 2016


SpaceX je zahvaljujući Falconu 9 i letjelici Dragon dobio NASA-in ugovor za opskrbu Međunarodne svemirske postaje u sklopu programa Commercial Resupply Services (CRS). Prihvaćanjem tog ugovora SpaceX se obvezao lansirati 12 opskrbnih misija prema do 2017. godine.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara