Obdukcija mladog kita koji se nasukao na obalu u Španjolskoj otkriva sav jad čovječanstva

Obdukcija mladog kita koji se nasukao na obalu u Španjolskoj otkriva sav jad čovječanstva

Foto: Twitter

MLADA ulješura pronađena mrtva na obali u Španjolskoj uginula je od unosa ogromne količine smeća, objavile su lokalne vlasti ovaj tjedan.

Gotovo 30 kilograma smeća - uključujući plastične vrećice, uža, ribarske mreže i bubanj, pronađeni su u probavnom sustavu sisavca.

10-metarski kit pronađen je uz obalu malog resorta Cabo de Palos u jugoistočnoj Murciji u veljači, a obdukcija je pokazala da je preminuo od nemogućnosti da probavi ili izbaci smeće, prenosi Huffington Post.

Tragična smrt životinje lokalne vlasti u Murciji, uz Europsku udrugu za zaštitu okoliša (European Environmental Association) i Europski fond za regionalni razvoj (European Fund for Regional Development), potaknula je da pokrenu kampanju koja se bori protiv zagađivanja oceana.

Consuelo Rosauro iz lokalne vlasti rekla je kako je "prisutnost plastike u morima i oceanima jedna od najvećih prijetnji očuvanju životinjskog svijeta".

"Puno životinja ostaje zarobljeno u smeću ili progutaju velike količine plastike, što na kraju rezultira njihovom smrću", dodala je. 

Očekuje se da će do 2021. godine biti samo pola bilijuna odbačenih plastičnih boca koje ugrožavaju ocean i obale, a ta brojka prema predviđanjima mogla bi se udvostručiti do 2025. godine, ne pokrenu li se ozbiljne akcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara