Obična kuhinjska sol povećava kapacitet hard diska za čak šest puta

Obična kuhinjska sol povećava kapacitet hard diska za čak šest puta

Foto:Ilustracija

SINGAPURSKI znanstvenici pronašli su krajnje iznenađujući način upotrebe obične kuhinjske soli. Uz njenu pomoć, tvrde, mogu povećati kapacitete hard diskova za čak šest puta.

Do fascinantnog otkrića je došlo u koprodukciji singapurskog Instituta za znanost, tehnologiju i istraživanje, Sveučilišta u Singapuru i instituta Data Storage. Oni su priopćili da su znanstvenici "razvili proces koji može povećati gustoću snimanja podataka na tvrdi disk i do 3,3 terabita po inču, što je 6 puta više nego dosadašnja gustoća snimanja".

Apliciranje kuhinjske soli na ploče tvrdih diskova omogućuje bolju vidljivost bitova, odnosno stvaranje nanostruktura koje su manje od 4,5 nanometara, bez potrebe za skupom nadogradnjom opreme. Sol popravlja rezoluciju elektronske zrake koja se koristi za "printanje" bitova, piše The Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komercijalizacija novog sustava do 2016. godine

"Sol nam omogućuje puno jači kontrast. Sad možemo vidjeti fine linije koje su bez soli bile zamagljene", kazao je Joel Yang koji je predvodio istraživanje.

Yang predviđa kako će novi sustav pohrane bitova pomoću soli biti komercijaliziran do 2016. godine. "Do tada će postojeće tehnike već postati zastarjele, a proizvođači hard diskova će morati pronaći alternativne metode za povećanje kapaciteta", zaključuje Yang.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara