Od golema do klona

SVJETSKU, pa naravno, i hrvatsku javnost uznemirile su najave Severina Antinorija i tzv. ´raelijanca´ da će se u siječnju, navodno, ´roditi´ tri nova ljudska klona, od čega jedan i u susjednoj Srbiji?! O umjetnom čovjeku, međutim, sanja se kroz cijelu ljudsku povijest samo sanja! Do danas?

O umjetnom čovjeku maštali su stari Egipćani. Ostavili su crteže i zapise o malim humanoidima koji neobično nalikuju mističnom ´humunkulusu´, umjetnom biću iz alkemijskih retorti, koje se spominje i u slavnom ´Faustu´ slavnog Goethea. Srednjovjekovna simbolika povezuje humunkulusa s legendom o ´Golemu´, stvoru što ga je od zemlje sačinio praški rabin Loew Bezazel. Priču o Golemu, stoji u ´Varaždinskim vijestima´, umjetnički su ´iskoristili´ pisac Gustav Meyrink, te redatelj Paul Wegener, no legenda je utjecala i na slavnu Mary Schelley koja je ´stvorila´ predložak zvan Frankestein - napisala je roman ´Frankenstein ili Oslobođeni prometej´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fantastična književnost i film razradili su otada različite forme artificijelnih humanoida. Češki pisac Karel Čapek je u pripovijesti ´R.u.R´, osmislio pojam ´robota´, no robot je ipak mehanička ´sjena´ čovjeka, a ne njegov zbiljski ´duplikat´. Sasvim su druge naravi tzv. ´replikanti´ uz romana Phillipa K. Dicka ´Sanjaju li androidi električne ovce´, po kojemu je snimljen poznati film ´Blade Runner´ Ridleya Scotta. Replikanti su, naime, bića proizvedena genskim inženjeringom.

Postaje li fantastika našom zbiljom, snovi, pa i košmarni - javom? Gotovo s nelagodom, u napisu ´Od Golema pa do - klona´, podsjeća se na roman i istoimeni film ´Dečki iz Brazila´ u kojima odbjegli nacistički zločinac Joseph Mengele klonira - Adolfa Hitlera!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara