Od ljubavi se duže živi

ONI KOJI su upoznali ljubav vjerojatno će živjeti duže od onih koji nisu, zaključio je australski znanstvenik nakon analize istraživanja o povezanosti ljubavi i dugovječnosti.

"Ako ste u životu pronašli ljubav, imate veće izglede za duži život", rekao je profesor Marc Cohen sa sveučilišta RMIT u Melbourneu na nedavnoj konferenciji o starenju.

Cohenova definicija ljubavi vrlo je široka. Ne obuhvaća samo ljubav prema nekoj osobi, nego se proteže čak i na hobije i druge ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Radite li nešto što volite, bez obzira na to radite li avione od papira, uređujete vrt ili gledate u oči ljubavi svog života, doživjet ćete trenutke kad će vam se učiniti da je vrijeme stalo, ili će vam se učiniti da je proteklo tek pet minuta a ne čitav sat", rekao je. "Ljubav donosi sve u što ste toliko usredotočeni da gubite pojam o vremenu."

Samci koji se strastveno nečim bave, vjerojatno će biti sretni baš kao i ljubavni par, tvrdi Cohen.

Cohen je na skupu održanom u Brisbaneu podsjetio na američko istraživanje koje je pokazalo da su laboratorijski zečevi koje su istraživači mazili živjeli 60 posto duže od onih koje nisu. Upozorio je i na istraživanje koje je obuhvatilo srčane bolesnike u Izraelu i koje je pokazalo da su duže živjeli oni koji su bili u sretnom braku.

Zapravo, tvrdi Cohen, žene općenito žive duže od muškaraca jer one, općenito, više vole. Vole partnera, djecu, roditelje. "Moglo bi se reći da nitko ne voli više od žena", rekao je Cohen, "pa je onda logično da i duže žive."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara