Od srijede počinju zimska sniženja, popusti idu i do 50 posto

Od srijede počinju zimska sniženja, popusti idu i do 50 posto

Foto: Luka Šangulin/Index

ZIMSKO sezonsko sniženje u Hrvatskoj počinje u srijedu 27. prosinca, može trajati maksimalno 60 dana, a u trgovinama će se naći popusti i veći od 50 posto, priopćili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

S obzirom na to da se, prema procjenama HGK-a, očekuje rekordna blagdanska potrošnja od 12,5 milijardi kuna, u Komori vjeruju da će i potrošnja za vrijeme sezonskih sniženja pridonijeti tim brojevima. Neka istraživanja, naime, pokazuju da se čak 70 posto ukupne robe proda na sniženjima.

To znači da su i hrvatski trgovci počeli pratiti praksu drugih europskih zemalja i nuditi veće popuste, ocjenjuju u Komori.

Naime, iako su domaći trgovci tijekom cijelog prosinca nudili posebne oblike prodaje, koristeći se raznim akcijama i promocijama proizvoda, u pravilu su to bili popusti u rasponu od 10 do 30 posto. Trgovci prema Zakonu imaju pravo raditi akcije na proizvode, rasprodaje, popuste i ostale posebne ponude, ali moraju voditi računa o poštenoj trgovačkoj praksi, podsjećaju iz HGK-a.

 

Zbog konkurentnosti domaće trgovine važno je pratiti trendove zemalja u okruženju, poručuju iz HGK-a. Navode i primjere susjednih zemalja, u Italiji svaka regija određuje svoje termine sniženja, dok u Sloveniji zimsko sniženje ne smije početi prije prvog radnog ponedjeljka u siječnju, a ljetno prije drugog radnog ponedjeljka u srpnju, kažu u Komori. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara