Održana premijera filma o Ivi Gregureviću, HNK preplavili političari i glumci

Održana premijera filma o Ivi Gregureviću, HNK preplavili političari i glumci
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

DOKUMENTARNI film Prvi do srca - Ivo Gregurević, u režiji glumčeva dugogodišnjeg prijatelja Branka Schmidta, premijerno je prikazan u zagrebačkom HNK, čime je obilježena prva godišnjica smrti tog velikana hrvatskog glumišta.

Na premijeri je Gregureviću posthumno dodijeljena Medalja grada Zagreba za doprinos kulturi, a primio ju je njegov sin Marko.

"Prvi film s Ivom snimio sam još 1982. godine, bio mi je kućni prijatelj, vjenčani kum i osjećao sam se dužnim napraviti film o njemu", rekao je Schmidt za Hinu u povodu premijere filma nastalog u produkciji HRT-a.

Dokumentarac je rađen gotovo devet mjeseci i završen je prije mjesec dana, a Schmidt kaže da mu nikada u životu nije bilo tako teško snimiti film.

"EmocionaIno me ispatio kao nijedan moj film dosad, sugovornici su plakali, prisjećali se Ive i govorili o njemu u superlativima. Teško mi je pao njegov odlazak i ova godina dana, čekam da prođe premijera i da odahnem", rekao je.

Prvi do srca - Ivo Gregurević biografski je dokumentarac, no, kako kaže njegov redatelj, napravljen je potpuno izvan uobičajenih normi. "Pokušao sam kroz male ljude prikazati Ivu kojega ljudi ne poznaju, kroz one među kojima je bio sretan i zadovoljan. Tako sam postigao ono što sam želio, a to je emocija", istaknuo je.

Uz razgovore s članovima njegove obitelji iz rodne Donje Mahale, s prijateljima te prikaz skrivenih mjesta gdje je Gregurević volio pobjeći od gradskog ludila, film donosi inserte iz brojnih njegovih televizijskih i filmskih uradaka.

Film je krajem studenog premijerno prikazan u Orašju, gdje je Gregurević pokrenuo Dane hrvatskog filma, a potom s jednako dobrim prijemom publike i na festivalu u Mostaru.

Nije rađen kao kinofilm, a u ožujku bi se trebao prikazati na HRT-u te postoji mogućnost i za prikazivanje u Srbiji.

Ivo Gregurević (Donja Mahala, 1952. - Zagreb, 2019.), završio je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Debitirao je 1977. u filmu Bogdana Žižića Ne naginji se van. Radio je sve do samoga kraja, ostvarivši niz zapaženih uloga u više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te tridesetak kazališnih predstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara