Oko osam posto više milijunaša na svijetu u 2004.

Broj milijunaša (u dolarima) najviše je tijekom 2004. godine narastao u Aziji i Sjevernoj Americi koji su najviše profitirali od rekordnog svjetskog gospodarskog rasta u posljednjih 20 godina, dok je u Europi taj porast bio dva puta sporiji, stoji u izvješću kojeg su objavili banke Merrill Lynch i Capgemini.

Ukupno je u svijetu broj osoba koji imaju bogatstvo vrijedno milijun dolara - bez vrijednosti njihovih nekretnina - porastao je za osam posto u 2004. godini na 8,3 milijuna. Njihova zajednička imovina vrijedna je 30.200 milijardi dolara.

To je najveći porast vrijednosti imovine najbogatijih ljudi u posljednje tri godine, ističu autori godišnjeg izvješća nazvanog World Wealth Report.

Dva glavna čimbenika obogaćivanja su najveći gospodarski rast ikada zabilježen i rast na burzama, objasnio je zamjenik predsjednika banke Merrill Lynch James Gorman.

No financijski se uspjeh razlikuje po kontinentima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna je Amerika kontinent koji broji 2,7 milijuna milijunaša i njihov je broj u 2004. godini porastao za deset posto, dok je na području Azije i Pacifika porastao za osam posto (2,3 milijuna milijunaša) i za oko četiri posto u Europi (2,6 milijuna milijunaša).

Na Starom kontinentu samo Velika Britanija i Španjolska bilježe rast koji se može uspoređivati sa svjetskim prosjekom, dodaje se u izvješću.

"Prema regijama Singapur, Hong Kong, Australija i Indija bilježe najveći rast milijunaša, dok su bogataši Južnoafričke Republike i na Bliskom istoku iskoristili porast cijena nafte i sirovina", kazao je Gorman.

(Hina) xbis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara