Oprostili smo se od video rekordera, ali ove ćemo stvari zauvijek pamtiti

Oprostili smo se od video rekordera, ali ove ćemo stvari zauvijek pamtiti

Foto: Instagram/123RF/Press/Oglasnici/Facebook/Wikipedia

VIDEO rekorderi su već neko vrijeme stvar prošlosti, ali od jučer su to i službeno postali.

Naime, japanski Funai Electric Company, posljednja znana tvrtka koja proizvodi video rekordere, najavila je kako će ovaj mjesec proizvesti posljednje primjerke nekad popularnog uređaja.

Kako bi se oprostili od "videa", prisjetili smo se svih onih lijepih i manje lijepih stvari povezanih s nekad omiljenim uređajem.

Taj dan kad vam je u kuću ušao prvi video rekorder

Iako se u ovom pogledu ništa nije drastično promijenilo, tijekom osamdesetih i devedesetih, elektronički uređaji nisu imali naviku prečesto ulaziti u naš dom jer nisu bili toliko dostupni. Video rekorder nije bio mačji kašalj. Bio je to prilično skup uređaj, ali jednom kad je ušao u vaš dom drastično je promijenio način na koji uživamo u filmovima i serijama. Novi prijatelj s kojim bi mnogi razvili preprisan odnos.

Piratske videoteke

U vremenima apsolutnog bezakonja, male privatne videoteke nicale bi diljem zemlje i bilo ih je raznoraznih. Od onih koje su djelovale kao polu-profi poslovni prostori do onih koje su otvarane u garažama ili praznim prostorijama obiteljskih kuća.

Žuti titlovi

Jedno od ključnih obilježja pravog piratskog filma bili su i dobro poznati žuti titlovi. Pikselizirani i prečesto pogrešni.

Legalne videoteke

Kako je vrijeme odmicalo postajalo je sve očitije da će se na tržište morati uvesti red, a piratske džumbuse, pisaćom mašinom ispunjene naljepnice i loše kopije dobrih filmova, polagano su počeli zamjenjivati originali nekih od domaćih distributera kao što su Blitz, Discovery, VTI, Continental i slično.

Tracking

Prije nego biste se upustili u gledanje, trebalo je podesiti tracking.

Kolekcije

Budući da su prazne kazete bile relativno pristupačne, pravi kolekcionar s vremenom bi stvorio zavidnu kolekciju s kojom se 9 od 10 kolekcionara nakon što je era VHS-a završila, borio još 20 godina ne znajući što bi s tim silnim drlogom.

Čemu služi ova plastična pločica

 

Ako ste ikad koristili video rekorder, dobro znate što bi se dogodilo s nezaštićenim trakama pa vjerojatno pamtite i čemu služi ova pločica.

Kad vam netko presnimi film

Oni koji nisu znali, a takvih je i onda bilo previše, znali su i da je slučajno presnimavanje filma dovodilo do nemira u kući i narušenih obiteljskih odnosa.

Namotane trake

Stari ili neispravni rekorderi i plejeri imali su naviku požderati traku.

Provjeravanje stanja

Prije nego u video ubaciš neki cirkus od trake, dobro je provjeriti u kakvom je stanju i je li prežvakana. 

Premotavanje prije nego vratiš film u videoteku

Postojala su određena pravila i oni koji bi filmove vraćali nepremotane ponekad bi znali plaćati i kazne. Što je donekle i opravdano jer svi znamo koliko je grozno otvoriti kutiju i vidjeti da neki sroljo prije vas nije premotao film na početak. A ako se još imali i VCR koji je sporo premotavao...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskaznice

Taj osjećaj kad dobijete svoju prvu iskaznicu u videoteci. Bolje od osobne. 

"Onaj" dio videoteke

Postoji regularni dio videoteke u kojem se nalazi sve ono što službeno tražite, a postoji i "onaj" dio gdje odlazite "slučajno" i tamo srećete mutnu ekipu koja je tamo isto tako završila "slučajno". Primjerice, Teresa Orlowski i njoj slične imale su gomile "slučajnih" fanova.

SP ili LP?

Kazeta od 180 minuta mogla je postati i kazeta od 360 minuta, a jedino je pitanje koliko vam je bitno ono što želite nagurati na tu kazetu jer snimati na LP osjetno se znalo odraziti na kvalitetu.

Plejer ili rekorder?

Svaki pravi pirati ili vlasnik privatne kolekcije dobro je znao da je najbolja opcija imati oba uređaja jer ako vam se posuđeni film stvarno svidio, vrlo bi lako mogao postati dio vaše kolekcije.

Snimanje filmova s TV-a

 

Presnimavanje filmova iz videoteke nije bila svačija šalica čaja niti su za tim imali potrebe. S druge stane, snimanje filmova koji bi se prikazivali na TV-u bila je praksa daleko većeg broja ljudi. Nekad ste to radili da ne ostajete budni do sitnih sati, a nekad da popunite kolekciju.

Kad na staroj  VHS kazeti pronađate dragulje koje ste zaboravili

Namještanje timera posebna je vještina pa biste snimajući film koji ste željeli ponekad snimili i poneki zalutali kraj filma, emisije ili reklamu. Godinama kasnije na tim biste kazetama pronalazili davno zaboravljene dragulje.

Kad ste snimateljski as

Neki bi se oslanjali na timer, ali postojali su i pravi asevi. Ljudi koji bi pauzama izbacili sav nepotreban sadržaj kao što su reklame i slične budalaštine.

Lijepljenje naljepnica

Vaš rukopis nikad nije bio ljepši nego kad biste popunjavali naljepnice na video kazetama. Oni s umjetničkim nagonima ponekad bi pokušali kopirati i originalni font.

Sreća kad vidite da je film koji tražite vraćen

 

Odlazak u videoteku bio je lutrija (osim ako prije odlaska ne biste telefonski nazvali) jer uvijek je postojala mogućnost da ono što tražite nije vraćeno.

Premotavanje dosadnih reklama

Piratski filmovi ponekad su bili negledljivi, ali jednu stvar nikad nisu imali - dosadne foršpane kojima bi nas originali davili prije nego počne film.

"Čišćenje glave"

Uređaje smo morali i održavati, ali nije se baš svatko upuštao u micanje poklopca i čišćenje uređaja štapićima za uho i alkoholom.

Dan kad se pojavio DVD

A onda se na tržištu pojavio DVD i VHS je ekspresno nestao. Nitko nije pretjerano žalio za video rekorderima, kazetama i ne pretjerano kvalitetnim snimkama koje je digitalija bez previše muke pospremila u ropotarnicu prošlosti. U isto vrijeme, dolazak DVD-a nije bio ni upola toliko značajan da bismo o tome pisali nostalgične osvrte.

Da, DVD je bio bolji, ali nedostajao je taj šarm koji je VHS imao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara