Osam Porina u Gibonnijeve ruke, Oliveru jedan bez puno buke

Predviđali su joj totalni neuspjeh no dodjela Porina ipak je više-manje uspješno ponudila presjek prošle diskografske godine očekivano izdvojivši Gibonnija kao najveću zvijezdu sa čak osam osvojenih Porina. Osim što je osvojio nagradu za album Unca Fibra pripao mu je i osobno najdraži Porin - za pjesmu godinu "Anđeo u tebi" koju je maestralno izveo s Goranom Bareom i Mayom Azzucenom.

S druge strane Oliver je nakon osam nominacija zarađenih live albumom "A L´Olympia" osvojio tek Porina za najbolji video program, no i sam se u startu ogradio od većine kategorija pa se osobno rekao nam je "ne smatra gubitnikom iako statistika  tako pokazuje".

Nakon što je osvojio nagradu za najbolju mušku vokalnu izvedbu Massimo je rekao: "To je to. Definitivno moram prestati pjevati.", osvrćući se tako na komentare da je trojac on-Gibonni-Oliver "nagrađen za nekoliko života". Massimo je samo jedan od predstavnika sve kvalitetnije riječke scene - Porine kući nose i E.N.I. Putokazi i Gustafi.

Da je hrvatska estrada dobila novu divu glasači Porina potvrdili su dodijelivši Tini Vukov dvije iznimno važne nagrade za najboljeg novog izvođača te najbolju žensku vokalnu izvedbu. Ipak se Tina i na Porinu skrivala iza svoje kose i za ovu priliku posebno odabranog "Kolinda GK (Grabar Kitarović)" kostima.

Ovogodišnjoj dodjeli očito je bio cilj dodatno aktualizirati problem "neprijateljstva" televizijskih kuća i glazbenih spotova, pa su se voditeljice Matija Vuica, Alka Vuica i Ivanka Mazurkijević te Petra NIžetić i Marijana Batinić cijelu večer vraćale na istu temu  uz poneki izlizani komentar o zgodnim muškarcima. Uz javljanja s glavnog trga dodjelu su skečevima začinili "autentični Makarani" - mesar Stipe i dida Andrija dok je ostale šale i pošalice najbolje zaboraviti jer su bile uglavnom neduhovite a neke i tragične.

Presjekom pjesama Đele Jusića jednog od dobitnika Porina za životno djelo završila je ceremonija na kojoj je od samog početka bilo jasno da je rađena isključivo za TV prijenos. U šatoru je naime bilo vruće i nimalo glamurozno a zvijezde su se dosađivale, potajno pušile (zabranjene) cigarete i pričali na (zabranjene) mobitele.

"Kakva glazbena godina, takav Porin" - rekao je nedavno Zrinko Tutić a to se na Porinu i dogodilo - baš poput 2006. Bio je kaotičan, nezaokružen ali s nekoliko blistavih trenutaka.

D.K.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara