Osjećate li bol zbog upaljenog živca?

Osjećate li bol zbog upaljenog živca?
Foto: Press

ZAPOČNIMO nečime što sigurno znate: DNK. Minijaturna dvostruka spirala. koja kodira sve vaše gene. Sigurno ste čuli i za RNK – molekulu, koja stvara sve proteine u tijelu po "receptima", koji su pohranjeni u DNK. Da bi se to realiziralo, istoj je potrebna jedna specijalna komponenta, koja se zove uridin.

U svojoj suštini uridin je ribonukleotid, a osim što pomaže RNK u prenošenju kodiranih podataka u DNK podatke, isti sudjeluje u razgradnji šećera za energiju i igra ključnu ulogu u mozgu i njegovoj kognitivnoj funkciji.

Zbog različitih funkcija, koje obavlja u ljudskom tijelu, isti brzo pobuđuje znanstveni interes i niz studija ga počinje smatrati potencijalnim terapijskim sredstvom. Evo što otkrivaju među njima, kao najzanimljivije.

Pamćenje i učenje

Studije pokazuju, da uzimanje uridina kao suplementa dovodi do povećane sinteze komponenti, koje su važne za sposobnost mozga da se prilagođava, pamti, nauči i oporavlja. Tko, na primjer, otkriveno je da mozak koristi uridin za proizvodnju CDP-kolina, tvari s dobro proučenim učinkom na pamćenje. Druge studije otkrile su, da uridin aktivira P2Y2 receptor i tako potiče stvaranje novih neurona i oporavak oštećenih živčanih stanica.

Kasniji znanstveni pokusi, koje su proveli znanstvenici s tehnološkog instituta u Massachusetts-u (MIT), otkrili su da unos uridin monofosfata poboljšava učenje, pamćenje i prostornu orijentaciju, posebno u kombinaciji s ribljem uljem.

Depresija i bipolarni poremećaj

Tijekom 2010. godine, istraživački tim s Instituta The Brain u sklopu Sveučilišta u Utahu, SAD, otkrio je da suplementacija uridina značajno poboljšava mitohondrijske funkcije i utječe na strukturu staničnih membrana neurona.

Na temelju tih otkrića pretpostavlja se, da uridin može biti od koristi psihijatrijskim pacijentima, s ovim oštećenjima. Ostale studije otkrile su, da uridin monofosfat poboljšava dubinu i trajanje spavanja - dva ključna preduvjeta dobrog mentalnog zdravlja.

Tijekom 2011. godine ustanovljeno je da suplementacija uridina značajno smanjuje simptome depresije kod adolescenata s bipolarnim poremećajem. Ova otkrića se potvrđuju i od pokusa s laboratorijskim glodavcima, u kojima kombinacija uridina i omega-3 ublažava simptome depresije.

Bol i neuralna ozljeda

Možda najjači dokazi o koristima uridina potječu iz područja problema s bolom. U jednom istraživanju među 212 bolesnika s perifernom neuropatijom, kombinacija uridina, folne kiseline i vitamina B12 značajno je smanjila intenzitet bola i broj bolnih područja. Drugo istraživanje među 48 osoba sa sindromom karpalnog tunela potvrdilo je učinkovitost ove kombinacije, ustanovivši 40% manje boli kao rezultat 2 mjesečnog unosa.

Tandem vitamina B12 i uridina također učinkovito smanjuje neuralnu bol kod 400 bolesnika s kompresivnom neuralgijom (bol od uklještenja živca), a rezultati zasjenjuju korist samostalnog unosa vitamina B12. Također, dokazano je da uridin značajno poboljšava stanje bolesnika s dijabetičkom neuropatijom (oštećenje živaca zbog visoke razine šećera u krvi).

Uridin monofosfat, vitamin B12 i folna kiselina optimalno se doziraju u Mieloguard-u, inovativnom preparatu za zdravlje vezano za neurološka oboljenja. Neovisno od toga, dali vas nešto boli ili jednostavno želite voditi brigu o svom mozgu i mentalnom zdravlju, Mieloguard je izvrstan izvor dodatne količine uridina u obliku, koji proizvodi vaše vlastito tijelo.

 

Index promocija d.o.o. ne odgovara za sadržaj članka oglašivača i točnost informacija. Molimo vas da se za sve savjete obratite svom liječniku ili ljekarniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?