Osobni predmeti Stephena Hawkinga prodani za više od 1,8 milijuna funta

Osobni predmeti Stephena Hawkinga prodani za više od 1,8 milijuna funta
Hina

OSOBNI predmeti fascinantnog uma našeg vremena, Stephena Hawkinga, koji su bili ponuđeni na online aukciji od 31. listopada do 8. studenoga, prodani su za više od 1,8 milijuna funta, izvijestila je dražbovna kuća Christie's koja je organizirala aukciju. 

Na dražbi su ponuđena 22 predmeta engleskog fizičara koji je umro u ožujku ove godine u dobi od 76 godina.

Najstarija kolica kojima se slavni znanstvenik koristio i jedna od prvih motoriziranih što ih je nabavio postigla su cijenu od 300.000 funta, a njegov znanstveni rad, izvorna doktorska disertacija "Properties of expanding universes" iz 1965., prodana je za čak 584.750 funta, što je gotovo četiri puta više od prvobitne procjene Christie'sa. 

Knjiga "Kratka povijest vremena" potpisana otiskom autorova prsta 1988. prodana je za 68.750 funta, što je također puno više od prvobitno očekivanih 3000 funta. Scenarij za epizodu "Simpsona" u kojoj se pojavio slavni fizičar i kozmolog prodan je za 6250 funta. 

Među prodanim predmetima su medalje i nagrade koje su na dražbi postigle cijenu od 296.750 funta.

Na dražbi održanoj u četvrtak ukupno je prikupljeno 1,824.375 funta. 

Uz Hawkingove predmete u sklopu iste kolekcije nazvane "Na ramenima divova" licitirana su i djela Isaaca Newtona, Alberta Einsteina i Charlesa Darwina. 

Prihod ostvaren od prodaje Hawkingovih crvenih kožnatih kolica proslijedit će se njegovoj zakladi i udruzi za borbu protiv bolesti motornih neurona (Motor Neurone Disease Association).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara