OTIŠLI SMO DO TITOVE REZIDENCIJE U NEW YORKU Pogledajte raskoš koja se prodaje za 50 milijuna dolara

OTIŠLI SMO DO TITOVE REZIDENCIJE U NEW YORKU Pogledajte raskoš koja se prodaje za 50 milijuna dolara

Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow, Index

U JEDNOM od najelitnijih kvartova u New Yorku, na Upper East Sideu, nalazi se nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita. Ovu je rezidenciju po raspadu Jugoslavije nastavila koristiti Srbija, pa se u njoj i danas nalazi predstavništvo Srbije pri UN-u.No, nakon godina pregovaranja, Hrvatska, Srbija, BiH, Slovenija i Makedonija usuglasile su se da će prodati kuću i novac međusobno raspodijeliti. Tako je prije tri mjeseca ova kuća smještena na prestižnoj 5. aveniji s pogledom na Central park stavljena na tržište. Prodaje se za čak 50 milijuna dolara.Kako se u njoj nalazi predstavništvo Srbije pri UN-u, ulaz nam nije bio dopušten. Razgovarali smo stoga s Tristanom Harperom iz agencije Douglas Elliman koja je zadužena za prodaju ove nekretnine, a koji nam je ustupio fotografije unutrašnjosti ovog luksuznog zdanja.

Budući da nismo mogli ući u kuću, vidjeli smo je samo izvana, odakle se ne stječe dojam pretjeranog luksuza. Međutim, njena unutrašnjost, sudeći prema fotografijama koje su nam ustupljene, ostavlja sasvim drugačiji dojam. Kuća osim zbog luksuzne unutrašnjosti, postiže ovakvu vrtoglavu cijenu i zbog fantastične lokacije. Smještena je na najpoznatijoj njujorškoj 5. aveniji te se nalazi odmah preko ulaza u Central park, što joj daje dodatnu vrijednost.Gradnja za 60.000 dolara, prodaja za 5 milijuna

No najzanimljivija je njena bogata povijest.

U kući koja je izgrađena 1904. godine nalaze se 32 sobe, osam kupaonica i dva električna lifta, a zanimljiva je činjenica, kaže nam Tristan, da je upravo ta kuća bila jedna od prvih u New Yorku koja je imala električni lift koji je i danas u pogonu.

Uz to ima ručno rađene ograde, a na stropovima su freske anđela i oblaka. Raskoš zgrade podsjeća na Versailles, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom, a sačuvan je i stari štednjak iz 1905. godine. Kako doznajemo, tvrtka koja je projektirala kuću također je projektirala i Grand central station - njujorški željeznički kolodvor.Prvi je vlasnik bio Robert Livingston Beeckman, mešetar na burzi i kasnije guverner Rhode Islanda.

Gradnja ove nekretnine, kaže nam Harper, stajala je 60.000 dolara i prvotno je prodana 1912. godine Georgeu Grant Masonu za 725.000 dolara. To je u to vrijeme bila najskuplje prodana stambena građevina na Manhattanu.Nekoliko godina kasnije, točnije 1925. godine, kupila ju je Emily Vanderbilt, unuka Corneliusa Vanderbilta, jednog od najbogatijih Amerikanaca u povijesti te zemlje. Ona ju je platila 450.000 dolara.Jugoslavija je bila posljednji kupac

Nakon što je bogata nasljednica preminula, 1947. godine zgrada je posljednji put prodana. Tada ju je kupila Republika Jugoslavija za 300.000 dolara. Zgrada je izgubila na cijeni zbog poslijeratne situacije, a i dosta je namještaja već bilo rasprodano na raznim aukcijama.Desetljećima je, doznajemo od Harpera, u zgradi bila smještena stalna misija Jugoslavije pri UN-u te u njoj još uvijek ima ostataka iz Hladnog rata - tajna soba napravljena kao Faradayov kavez, u kojoj se moglo razgovarati bez rizika od prisluškivanja.To je bila poznata Titova njujorška rezidencija koja mu je služila kao privremeno skrovište nakon što je na njega pokušan atentat u Waldorf Astoriji 1963. godine. Dvije godine ranije, Tito i čelnici Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jednom od salona ove rezidencije izradili su planove za stvaranje Pokreta nesvrstanih."Sve je u kući netaknuto i onaj koji kupi ovu rezidenciju posjedovat će komadić povijesti New Yorka. Na drugom se katu nalazi i prekrasna biblioteka, a mogu reći da imamo dosta zainteresiranih i ozbiljnih kupaca, tako da vjerujemo da kuća neće još dugo ostati na tržištu", rekao nam je Tristan Harper.

Uz kuću se prodaju i sav namještaj i slike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara