Otkrivena tajna: Silente na novom albumu sakrio jednu pjesmu, poslušajte je

Otkrivena tajna: Silente na novom albumu sakrio jednu pjesmu, poslušajte je
Foto: Press

SILENTE je uoči svog koncerta u Domu sportova 17. studenog fanovima pripremio još jedno iznenađenje. Odlučili su objaviti posljednju skrivenu pjesmu "Preko svega" s CD-a "Malo magle, malo mjesečine".

O pjesmi koju su do sada čuli samo ponosni vlasnici albuma i to nakon 13-minutne pauze na kraju CD-a jedan od njezinih autora Tibor Karamehmedović kratko kaže: "Tko ima srce napuknut će mu, a tko nema pomislit će da ga ima."

Kako je pjesma nastala objasnio je autor teksta Sanin Karamehmedović.

"Snimali smo album u prosincu 2017. i snimili smo 13 stvari kako smo i zamislili. Ostalo je nešto vremena u studiju i Tibor je uzeo gitaru i rekao ton majstoru - ajmo snimiti još jednu. Ni bend nije znao o čemu se radi. Ne znam kako da opišem atmosferu kad je Tibor odsvirao tu pjesmu i vratio se za miks pult. 'Nasta muk u kafani, nitko ništa nije pito'. Naš tadašnji tonski snimatelj Filip Vidović odmah je skočio da je to - to, da je to najbolje nešto što smo mi ikad napravili i da nema šanse da on tu više nadosnimava jer je to gotova stvar. I stvarno, ta prva i jedina verzija koju je Tibor otpjevao je ona koju slušate sad. To je nama bio jedan tako dirljiv i iskren trenutak, teško je bilo uopće razmišljati o tome je li dobro ili loše otpjevao i treba li što ponoviti. Kasnije smo nagovorili Šimuna da odsvira nešto na klaviru i to je bilo to. Pjesma snimljena iz prvog pokušaja i bez vježbanja, nakon što je već sve bilo gotovo i spremno, postala nam je u trenu najbolja stvar na tom albumu. Mogli smo mi to kasnije isproducirat i nasnimiti kako smo htjeli, ali nema te produkcije koju bih mijenjao da te tri minute čistih emocija. Vjerujem da će Silente u budućnosti napraviti još puno hitova i dobrih pjesama, ali ne vjerujem da ćemo ponoviti ovako nešto", rekao je.

Za spot zaslužan dečko koji je radio na Spidermanu i novoj epizodi Ratova Zvijezda

S obzirom na posebne okolnosti pod kojima je pjesma nastala, zaslužila je i poseban video spot, pa se taj zadatak povjerio Miranu Dilberoviću, dubrovačkom magistru animacije s radnom adresom u Londonu. Naime, Miran radi za previzualizacijsku firmu The Third Floor i s njima je nedavno završio rad na novom Spidermanu, a trenutno radi na novoj epizodi Ratova Zvijezda.

"Nakon sto me Sanin pozvao na suradnju i nakon ugodnog razgovora o pjesmi, dao mi je par smjernica koje su me usmjerile i pomogle u realizaciji ideje, slike i teksture spota", rekao je Miran i objasnio što ga je inspiriralo za spot.

"Spot koristi element skateboardinga, koji mi je blizak jer sam odrastao na njemu u ranim 2000-im godinama na ulicama Mokošice i Grada. Taj osjećaš slobode dok se spuštaš niz ulicu, cestu, jako je interesantan jer se pojavljuje na kratke momente i dolazi često s rizikom pada na nos, osjećaja totalne nemoći i instantnog smanjenja ega. Tako da se ti trenutci uspjeha cijene jer su često, vrlo kratki.   Ipak u našem spotu, taj elemenat je iskorišten u figurativne svrhe, povezan s tekstom i tonom koji smo htjeli postići. Ideja je da se stvori atmosfera s osjećajem nekog kraja, kraja ljeta, zalaska dana, onog trenutaka kada se možemo reflektirati na misli...   Radio sam na spotu cijelo ljeto i moram priznati da mi je bilo ugodno kombinirati istu tehniku, koju koristim na visokobudžetnim holivudskim filmovima, doma na laptopu u izradi nečeg puno osobnijeg i intimnijeg.  Svakako, zahvalan sam na ukazanom povjerenju od stane Silentea", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara