Otužnom dodjelom Porina dominirao Toše, najviše kipića osvojili TBF

PORINU trebaju temeljite promjene - jednoglasan je zaključak sudionika, organizatora i svih onih koji su prisustvovali 15. dodjeli propale diskografske nagrade, koja je od višednevnog festivala spala na televizijsku emisiju, sa statistima kojima je prije prijenosa objašnjeno da na "svaku moraju oduševljeno skakati". Zbog medijske buke oko (ne)nagrađivanja pokojnog Toše Proeskog, cijela se dodjela vrtjela oko lika i djela makedonskog pjevača, a punih ruku iz HTV-ovog studija Anton Marti otišla je grupa The Beat Fleet, sa šest osvojenih kipića.

> Ovdje možete pročitati imena dobitnika u svih 47 kategorija!

> "Toše, mi smo tvoj Porin": Ogorčeni fanovi bojkotirali dodjelu nagrada

Njihova "Galerija Tutnplok" proglašena je albumom godine, a osvojili su, među ostalim, i Porina u kategoriji grupe s vokalom te u brojnim (neki kažu "perifernim) kategorijama vezanim za produkciju i vizualni identitet. "Svjesni smo da je u tim kategorijama bilo svega. Primjerice, mi ne bismo trebali biti u kategoriji za najbolji rock album, ali ne bih sad htio ulaziti u detalje", rekao nam je Mladen iz TBF-a i pohvalio se respektabilnom statistikom - grupa je dosad, naime, osvojila čak jedanaest kipića.

Kad već nećete službeno, onda ćemo se usputno prisjećati Toše

Pjesmom godine proglašena je Tošina "Igra bez granica", a nagradu je preuzeo njezin autor Miroslav Rus, podsjećajući još jednom na ostavštinu pokojnog pjevača. Na pozornici ga se sjetio i Jacques Houdek, dobitnik Porina u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe: "Ovaj Porin mi zaista puno znači, ali ga posvećujem Toši jer je on za mene najveći pjevač!".

Redatelj dodjele kao da je znao - u tom je trenutku snimio jednog od čelnih ljudi Porina, Hrvoja Markulja, koji se bespomoćno hvatao za glavu - valjda svjestan činjenice da je dodjela ignoriranjem Toše Proeskog zaradila negativne bodove koji će se očima javnosti teško zaboraviti.

"Možda ćete reći da sam mlad i blesav, ali meni ovo, za razliku od nekih, zaista mnogo znači"

Indexov bloger Marko Tolja osvojio je svog prvog Porina, i to u kategoriji najboljeg novog izvođača. "Možda ćete reći da sam mlad, lud i blesav, ali meni ovo, za razliku od nekih, zaista mnogo znači", rekao je primajući Porina, aludirajući pritom na ignorantski stav kojeg većina domaćih izvođača zbog nejasnih pravila i otužnih ceremonija njeguje posljednjih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svog prvog Porina, nakon dvadeset godina na glazbenoj sceni, osvojio je Neno Belan, koji je nagrađen za najbolji album pop glazbe, dok je "Knjiga žalbe" Hladnog piva proglašena najboljim rock albumom. Punih ruku s Porina su otišli i Elvis Stanić, s čak četiri osvojena kipića u jazz kategorijama, dok su teta Liza i Lado u kategorijama folklorne glazbe odnijeli tri nagrade.

Najvećim gubitnicima ovogodišnjeg Porina jednoglasno su proglašeni Jinxi - nakon čak devet nominacija nije im pripao nijedan Porin, a nisu se ni pojavili na dodjeli.

Dva Porina izmakla su iz ruku Nine Badrić, koja je prije nekoliko tjedana najavila kako će bojkotirati dodjelu, ali se na kraju ipak pojavila i kratko nam prokomentirala ovogodišnji neuspjeh na dodjeli: "Nema nikakve negativne energije! Album je kratko na tržištu, pa su mi super i dvije nominacije. U ovih 15 godina osvojila sam osam Porina, dakle, itekako znam koliko me struka cijeni".

Ljubim ruke... sve dok ne spomeneš Močvaru!

Ipak, neslužbena nagrada za "potez večeri" bez imalo je sumnje pripala Dunji Knebl, dobitnica Porina u kategoriji najboljeg albuma etno glazbe. Nagradu su joj, naime, predali Josipa Lisac i Milan Bandić, a pjevačica se pred zagrebačkim gradonačelnikom osvrnula na zatvaranje kultnog zagrebačkog kluba Močvara, koji je posljednje minute djelovanja bilježio upravo u tim minutama, nekoliko stotina metara dalje. Glavni krivac za "ubijanje urbanog u Zagrebu", kako ga mnogi zovu, samo se nasmiješio i nije htio prokomentirati zatvaranje kultnog kluba.

Ima li Porin u ovakvom stanju budućnosti?

Iako ovogodišnji Porin ni izbliza ne spada u najtragičnije, jer se HRT ipak potrudio gledateljima u domove donijeti pristojnu glazbenu emisiju, svima je jasno kako se ovakvim principom rada i šupljim pravilima koja diskriminiraju sve nehrvatske izvođače ionako jadna hrvatska glazbena scena samo još brže spušta na najniže grane.

Potpuno je jasno i to da izvođači koji su se s Porinom u rukama smješkali s govornice ne karakteriziraju dovoljno dobro domaću glazbenu scenu u 2007. godini - brojni su hitmejkeri zaobiđeni zbog krutih pravila i nemogućnosti organizatora da uhvate korak s vremenom, a ne oslanjaju se na standarde svečane ceremonije s kraja osamdesetih godina.

Reorganizacija se najavljuje i čeka godinama, a Porinu bi stvarno bilo vrijeme da odluči naglo se promijeniti ili propasti, pa da više ne svjedočimo notornim glupostima kao što je, primjerice, kategorija najboljeg inozemnog albuma, u kojem je, pazite paradoksa, Tošu Proeskog pobijedila Norah Jones. Tošini fanovi ispred zgrade HRT-a i brojni izvođači koji negoduju u njegovo ime organizatorima su valjda bitniji od pjevačice koja, uz svo dužno poštovanje, Hrvatsku ne zna pronaći na karti, a Porina vjerojatno nikad neće ni preuzeti.

Dorijan Klarić
Foto: Luka Travaš; HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara