Otvoreno zagrebačko groblje za ljubimce: Nude urne s kristalima za skoro 1000 kn

Otvoreno zagrebačko groblje za ljubimce: Nude urne s kristalima za skoro 1000 kn
Foto: Facebook

ZAGREB je dobio groblje i krematorij za kućne ljubimce Spomengaj, smještene u Dumovcu.

Spomengaj se prostire na gotovo trinaest tisuća metara četvornih, a čine ga zgrada s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorij s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljon za ispraćaje te groblje za kućne ljubimce s deset tisuća mjesta za ukop tijela i polaganje urni.

"Odnos Zagrepčana i drugih građana Hrvatske prema kućnim ljubimcima stvorio je novu potrebu. Spomengaj im omogućuje dostojanstven oproštaj od ljubimaca te gajenje sjećanja na njih u skladu s novim civilizacijskim dosezima“, rekla je voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš.

Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, istaknuo je kako je projekt izuzetno važan za sve građane. Spomengaj omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti, bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša.

Gradnja Spomengaja započela je u jesen 2015. i stajala je gotovo petnaest milijuna i petsto tisuća kuna,a  sredstva je osigurao Grad Zagreb.

Spomengaj vlasnicima kućnih ljubimaca nudi savjetovanje te niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca. To su preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizacija ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta. U ponudi Spomengaja je i velik izbor ljesova te urni. Građani će spomen na svojeg ljubimca moći gajiti u Dumovcu gdje je Spomengaj smješten, ali i putem njegove internetske stranice. Tamo se nalazi rubrika Uspomene gdje će se objavljivati fotografije i priče o pokojnim ljubimcima.

Cijene ovise o težini ljubimca, vrsti usluge i željama vlasnika. Ukop košta 500, a kremiranje 150 kuna. Najniža cijena lijesa je 600 kuna, urne 55 kuna. Njihove cijene se penju i do 990 kuna, koliko koštaju one s kristalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara