Otvorio pipu i tvrdi da je to umjetnost

MARK MCGOWAN ušao je prije tri tjedna u čajnu kuhinju u galeriji u južnom Londonu, pustio hladnu vodu i ne namjerava je zatvoriti godinu dana.

"Tekuća voda", kako je nazvao svoje umjetničko djelo, McGowanov je pokušaj pobune protiv rasipanja vode u Londonu i onih koji je nerazumno puštaju da otječe u odvod.

"Kad imaš pipu u kući, ne razmišljaš o njoj. Zato je ovo umjetnost - jer nagoni ljude na razmišljanje", rekao je borac za zaštitu prirode.

Otvorena pipa skupo je umjetničko djelo koje će odnijeti gotovo 15 milijuna litara vode.

McGowan bi mogao potonuti i u sudsku borbu protiv vodovoda Thames Water. Kružni sudoper već je progutao oko 730.000 litara vode tijekom sezone koja je proglašena najsušim razdobljem u Londonu nakon 1976., a projekt je zgrozio Thames Water koji je zamolio McGowana da zatvori vodu, ali uzalud.

"Mislim da je pokazao što je hito", rekla je glasnogovornica Thames Watera Hilary Bennet. "Jasno nam je što želi i suosjećamo s njim. Ipak, sad bi morao zatvoriti vodu."

McGowan je ponovno otvorio pipu i kad su je dva razjarena Londončanina zatvorila.

"Ako uludo trošite vodu, onda to činite godinu dana", rekao je McGowan. "Uvijek je dobro završiti započeto."

Račun za vodu plaća House Gallery koja stoji iza McGowanova umjetničkog pothvata, ali bi uskoro i njima to moglo postati preskupo.

Umjetnik se nada poplavi donacija, a dotad predstavnici galerije sa strepnjom čekaju mjesečne račune.

"Da nije tako ozbiljna, moja bi umjetnost bila smiješna, ali nije, zar ne? Mislim da je to jedan od mojih najboljih uradaka jer je tako jednostavan", samouvjeren je umjetnik.

McGowan je već sudjelovao u jednako drskim pothvatima pa je tako sjedio u kadi punoj zapečenoga graha s prženim krumpirićima u nosu u znak potpore slavnom engleskom doručku ili gurao orah nosom 11 kilometara prosvjedujući protiv studentskoga duga.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara