Ova bi vas mjesta mogla koštati života: Najstrašnija prirodna čuda na Zemlji

Ova bi vas mjesta mogla koštati života: Najstrašnija prirodna čuda na Zemlji
Foto: 123rf/Instagram

Naš je planet bogat na nebrojeno puno načina i dom je mjestima neopisive ljepote, ali neki su njeni dijelovi više nego zastrašujući. Nekim lokacijama ne trebaju uklete kuće i masovna groblja da bi bile jezive, nego su takve same po sebi, piše Daily Star.

Bez obzira na svoju neobičnost i upravo zbog svoje jedinstvenosti, mnoge od ovih lokacija postale su popularne turističke destinacije, a evo čime su stekle svoju reputaciju.

1. Cesta smrti, Bolivija

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by South America (@southamerica) on

North Yungas Road u Boliviji, dug 64 kilometra, koji neki zovu i Cesta smrti, ruta je koju su izgradili ratni zarobljenici iz Paragvaja tijekom Rata za Chaco 1930. godine. Ona vodi od La Paza do Las Yungasa, a 1995. je proglašena najopasnijom cestom na svijetu. Velikim dijelom nalazi se na visini od 4650 metara i prolazi kroz kišne šume. Sigurnija ruta izgrađena je 2006. godine, ali je godišnje do tada na njoj ginulo do 300 ljudi. Bez obzira na smrtonosni spust i nesigurnost, ova cesta privlači oko 25.000 posjetitelja godišnje, a turisti se upozoravaju da budu oprezni, osobito kada naiđu na slijepe zavoje, kojih ima puno.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hamitab Barria Pacheco (@hamitab_bp) on

2. Špilje Gomantong , Malezija

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tim | Reisebloggender Fotograf (@timkurthtravel) on

Ovaj intrigantni sustav špilja nalazi se u Sabahu i nije mjesto za one koji su strašljivi. U ovim špiljama živi dva milijuna slijepih miševa, a njihovo je tlo puno njihovih izlučina. Jedinstveni miris koji se zbog toga uvukao u zidove špilje nazvan je "najgori smrad poznat čovječanstvu". Milijuni žohara gmižu zidovima i nitko od posjetitelja koji uđu u ove špilje ne može ih izbjeći. To nije sve – ovo je mjesto krcato zmijama, škorpionima, štakorima, rakovima i golemim stonogama – otrovnim kukcima dugim najmanje 8 centimetara.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lennea Nelson (@lenny_raptor) on

3. Vrata do pakla, Turkmenistan

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Focus (@focus_ita) on

Ovo zastrašujuće prirodno čudo rupa je u zemlji koja neprestano gori. Ovaj krater u Darvazi u Turkmenistanu Rusi su smatrali profitabilnim naftnim nalazištem 1971. godine. Inženjeri su tamo postavili opremu za bušenje i počeli s operacijama izvlačenja nafte, ali se tlo ubrzo urušilo i napravilo veliki krater koji je progutao cijeli kamp. Zbog toga je odlučeno da se odustane od izvlačenja nafte kako bi se izbjeglo širenje otrovnih plinova po okolnim gradovima i da se ova rupa zapali. Očekivalo se da će vatra stati nakon nekoliko tjedana, ali ovaj krater i danas, 50 godina nakon, neprestano gori.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bilim Çekirdeği (@bilimcekirdegi) on

4. Polja paukova, Australija

Čudni fenomen događa se svake godine u gradu Wagga Wagga u Novom Južnom Walesu – tisuće paukova svojim mrežama prekriva polja. Ova se stvorenja masovno sele kako bi izbjegla proljetne poplave. Kako je proljetna sezona 2012. godine bila posebno kišovita, veći se broj paukova iselio pa su tamošnja polja bila prekrivena debelim slojem paučine, što bi bio lijep prizor da nije zastrašujuć.

5. Blood Falls, Antarktika

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Science by Guff 🧬 (@science) on

Znanstvenici su se godinama pitali zašto je hladni klif na Antarktici prekriven crvenom bojom. Ova crvena tekućina slijeva se u jezero Bonney i smatralo se da je izaziva alga iz vode, ali ova pretpostavka nije nikad potvrđena. Tek 2017. godine utvrđeno je da ovaj fenomen nastaje tijekom oksidacije željeza u slanoj vodi. To je isti kemijski proces kao i hrđanje zbog čega je i boja slična boji zahrđalog željeza. Čak ni ovo otkriće ne čini ovo mjesto ništa manje jezivim.

6. Otok zmija, Brazil

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by WooGo Philippines (WoogoPH) (@woogoph) on

Naziv ovog otoka govori sve – on je pun zmija. Ilha da Queimada Grande mali je otok, ima površinu od 43 hektara i ljudima je zabranjen da ga posjećuju jer na njemu živi između 2000 i 4000 zmija. One su ostale zarobljene na otoku kada je podizanje razine mora prekrilo zemlju i odcijepilo ovaj komad zemlje od ostatka kopna. Na njemu, između ostalih, živi zlatna zmija, jedna od najopasnijih zmija na planetu čiji vas otrov može ubiti u roku sat vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara