Ova pomoć iz kuhinje uklanja perut?

Ova pomoć iz kuhinje uklanja perut?
Foto: Press

SVI u kuhinji zasigurno imate policu sa začinima i drugim kuhinjskim potrepštinama koje držite na istoj polici. Među njima možda ima egzotičnih začina poput: kurkumina, anisa, wasabija ili đumbira, ovisno o vašim preferencijama, a gotovo svi u kuhinji imaju sol, papar i sodu bikarbonu.

Sol i papar se dodaju u hranu, a soda bikarbona, poznata kao kuhinjska soda, tajno je oružje svake domaćice za čišćenje i uklanjanje najtvrdokornijih mrlja na prirodan način.

No, jeste li znali da, osim čišćenja, soda može poslužiti kao brz i lako dostupan način uklanjanja peruti? 

Soda bikarbona za uklanjanje peruti

Soda bikarbona je jeftina i jednostavna za korištenje, a djeluje kao piling za uklanjanje mrtvih stanica kože. Upravo zato dolazi do smanjenja svrbeži i perutanja vlasišta odmah nakon pranja kose.

Osim toga, soda bikarbona ima antifungalna svojstva koja mogu biti korisna u liječenju peruti, a nakon primjene sode na vlažnu kosu, ili dodavanja u šampon, primijetit ćete da je kosa mekana i glatka.

Nedostatak sode bikarbone za uklanjanje peruti

Međutim, ljudi su skloni pretjerivanju, pogotovo kad žele riješiti problem preko noći pa posežu za svim sredstvima kako bi to učinili odmah i sad. U slučaju korištenja sode bikarbone za uklanjanje peruti morate biti vrlo oprezni jer pretjerano korištenje sode kod nekih osoba izaziva iritaciju kože, što je pogotovo loše za one kojima perut uzrokuje seboroični dermatitis (upala kože koja se očituje kroz ljuštenje vlasišta).

Isto tako, prosječan pH vlasišta kod zdrave osobe iznosi 5,5, a soda bikarbona ima pH razinu 9 pa redovito korištenje sode može izazvati oštećenje folikula dlake, lomljenje kose, isušivanje vlasišta i uklanjanje prirodnih ulja s tjemena, a suho tjeme stvara suhu perut.

Ideja korištenja sode bikarbone možda zvuči super kao jednokratan trik, ali trajanje "čarobnog" efekta je samo privremeno, a najveći problem je taj što u sodi bikarboni ne postoji aktivni sastojak koji se bori s osnovnim uzrokom peruti – gljivicom Malassezia furfur. Dakle, soda vam dugoročno neće pomoći da se riješite peruti.

Najbolje rješenje za perut

Oronazol je jedini lijek u obliku šampona za suzbijanje peruti i seboroičnog dermatitisa. Njegov učinak je dugoročan i održiv, gotovo nema iritacije vlasišta i kože, ima visoki stupanj učinkovitosti i ne postoji rizik od razvoja rezistencije.

Oronazol šampon protiv peruti sadrži djelatnu tvar ketokonazol (20 mg/g) koji klinički dokazano suzbija rast gljivica Malassezia furfur. Najčešći uzrok peruti i seboroičnog dermatitisa je Malassezia furfur, gljivica koja je normalni stanovnik ljudskog vlasišta. Problem nastaje ako se ona prekomjerno namnoži. Normalno vlasište sadrži do 46% stanica Malassezie, perut se pojavljuje kada se Malassezia namnoži do 74%, dok seboroični dermatitis nastaje kada stanice nabujaju do 83%.

Oronazol šampon protiv peruti se kod liječenja koristi dva puta tjedno tijekom dva do četiri tjedna, dok je za prevenciju dovoljno koristiti ga jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Uz njega je moguće upotrebljavati i druge šampone, a potrebno je nanijeti samo malu količinu proizvoda na vlasište i ostaviti da djeluje tri do pet minuta prije ispiranja.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a  o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

ORON-AD-009-19052020

Plaćeni oglas o lijeku

1. Borda LJ and Wikramanayake TC. Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol 2015;3(2).
2. Hay RJ. Malassezia, dandruff and seborrhoeic dermatitis: an overview. Br J Dermatol 2011;165(Suppl 2):2-8.
3. Schwartz JR et al. Dandruff and seborrheic dermatitis. Textbook of Cosmetic Dermatology. Springer-Verlag 2014;230-241.
4. Piérard-Franchimont C et al. Effect of Ketoconazole 1% and 2% Shampoos on Severe Dandruff and Seborrhoeic Dermatitis: Clinical, Squamometric and Mycological Assessments. Dermatology 2001; 202:171-176.
5. De Doncker P et al. A Decade of Clinical Experience With Ketoconazole Shampoo. Poster presentation.
6. Sažetak opisa svojstava lijeka Oronazol.
7. https://www.healthline.com/health/baking-soda-for-dandruff
8. https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-treat-dandruff
9.https://www.headandshoulders.com/en-us/healthy-hair-and-scalp/non-category-dandruff/natural-dandruff-remedies-can-baking-soda-get-rid-of-dandruff

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?